Stjepan Večković – diplice i diple

Piše
x-ica tim

Nov 12, 2018

Za čitatelje naše xice Stjepan je za četvrtu priču iz čudesnog svijeta starih, hrvatskih, tradicijskih glazbala odabrao…

Stjepan Večković poznat kao svestrani umjetnik, multi instrumentalista na 30-ak tradicionalnih glazbala, vrsni glazbenik i solista Ansambla LADO prošlog nam je tjedna obećao iz čudesnog svijeta starih, hrvatskih, tradicijskih glazbala predstaviti diplice i diple.

DIPLICA

Diplica je prastaro, jednostavno glazbalo koje se u raznim varijantama sviralo u mnogim hrvatskim krajevima, a do danas se zadržalo još jedino u Slavoniji i Baranji.

1

Diplica je najčešće izrađena od trstike (premda može biti izrađena i od bazge, slame, pa i guščjeg pera), a sastoji se od prebiraljke na kojoj se nalazi nekoliko (najčešće pet) rupica za prebiranje i piska s jednostrukim udarnim jezičkom također izrađenim od trstike.

Posebnom tehnikom sviranja, te zbog specifičnih mogućnosti tog glazbala, može se postići efekt dvoglasnog sviranja.

Diplica je preteča gajdi, duda, šurli, te raznih vrsta mihova, i premda je vrlo jednostavna gotovo začuđuje bogatstvom i ljepotom zvuka koji proizvodi.

DIPLE BEZ MJEŠINE

Od svirala tipa gungi, tj. dviju diplica povezanih zajedno, razvile su se dvostruke svirale izrađene od jednog komada drveta, s piscima od trstike.

2

Te  su svirale imale još jedan novi dodatak nazvan ”didak”, ”kutao” ili ”oglavina” preko kojega je zrak upuhivan u sviralu.

U tom slučaju piskovi nisu morali biti stavljani u usnu šupljinu, te su tako bili ujedno štićeni od oštećenja. Takve dvostruke svirale najčešće su nazivane ”diple”.

Kasnije su te svirale navezivane na mješinu od štavljene životinjske kože, pa su, uz naziv “diple”, korišteni i drugi nazivi (diple s mjehom, mješina, mišina, mih …).

Ova  su glazbala svirana na jedan, u našim krajevima, gotovo potpuno zaboravljen način sviranja koji je zvan ”predušivanje” ili cirkularno disanje. To je način udisanja zraka bez prekidanja melodije.

Na isti način Makedonci sviraju zurle, a australski Aboriđini svoj didgeredoo.

Potrebno je još spomenuti i jednu potpuno zaboravljenu, i tradicijski odavno neupotrebljavanu varijantu diplica pod nazivom:

JEDNOSTRUKA SVIRALA S KUTLOM (DIPLE JEDNOJNICE)

Riječ je o jednostrukim sviralama izrađenim od drveta, koje uz prebiraljku imaju još i ”kutao” ili ”oglavinu”.

Ponegdje su prebiraljku i kutao izrađivali iz odvojenih komada drveta, a ponegdje su i prebiraljka i kutao bili izrađivani iz jednog komada drveta.

To su najčešće bila dječja glazbala, pa ih izrađivači nisu pretjerano ukrašavali. Na takvim diplicama je obično bilo pet ili šest rupica za prebiranje.

Do novog čitanja, pozdrave Vam šalje, Vaš,

Stjepan

Komentari