Što je žena bez celulita?

Piše
Lorena Sikavica

Mar 08, 2020

Rupice i točkice su u modi. Kako na odjeći, tako i na tijelu. Žensko tijelo osmišljeno je tako da bude lijepo, a rupičasti uzorak na bedrima i stražnjici samo je dodatan ukras. Stoga, ako ga imate i vi, ponosno ga nosite.

 Što je celulit ?

  • Celulit je potkožna naslaga masnog tkiva, njegova pojava ne ovisi o debljini, imaju ga mršaviji i deblji ljudi.
  • Celulit je posljedica neravnomjerne izmjene tvari u strukturi kože, kriva raspodjela masnoće unutar kože s limfnim zastojem u masnom tkivu.

Kako nastaje celulit?

Celulit uzrokuje više čimbenika:

Loše prehrambene navike:

  • povećan unos kalorija
  • neuravnotežena prehrana (previše šećera i masnoća)
  • mali broj obroka

Uzrokuju ga nepravilni rad jetre i bubrega, nedovoljan unos tekućine, premalo kretanja, usporeni metabolizam, neredovita stolica i loša cirkulacija krvi. Neravnomjernom izmjenom tvari u organizmu dolazi do povećanja stanica kože te ona počinje nalikovati kori od naranče. Obično se nalazi na unutrašnjim i vanjskim stranama bedara, stražnjici, struku i trbuhu.

Stadiji celulita

Čvrst, slab celulit – stadij 1

Celulit u početnom stadiju ne možete zamijetiti ni pri stajanju ni pri hodanju. Tek kada zahvaćene dijelove stisnete rukama, postat će vidljiv slab simptom narančine kore. Test štipanja je bezbolan.

Srednji, želatinozni celulit – stadij 2

Celulit je vidljiv kada je muskulatura opuštena. Na stražnjici i unutrašnjoj strani koljena sve do potkoljenice mogu se lokalizirati zahvaćeni dijelovi kože. U ovom stadiju test štipanja je bolan. Stanje se još uvijek može znatno poboljšati uz promjenu prehrane, više kretanja i puno tekućine.

Mekan, sluzav, težak celulit – stadij 3

Ovdje se radi o teškom obliku celulita. Zahvaćena mjesta su opuštena i imaju nepravilnu strukturu. Koža je pritom u pravilu loše prokrvljena. Vezivno tkivo sa svojom vlaknastom strukturom je na tim mjestima potpuno razoreno i na pritisak vrlo osjetljivo, već lagani pritisak uzrokuje modrice.

Foto : flickr, Worldizen

Komentari