Studenti geografije održali 1. Međunarodni kongres

Piše
Ana Leko

Nov 03, 2016

Krajem listopada održan je 1. Međunarodni interdisciplinarni kongres studenata geografije na temu Prostor kroz prizmu održivosti. Kako je ovaj prvijenac prošao i koliko su studenti zadovoljni pročitajte u izvještaju.

Od 21. do 23. listopada održan je prvi Međunarodni interdisciplinarni kongres Kluba studenata geografije Zagreb s temom Prostor kroz prizmu održivosti uz tri izdvojene podteme: Interakcija urbanog i ruralnog, Održivi turizam, Prirodna osnova prostora.

3

U prostorijama Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar kongres je okupio ukupno 64 sudionika, 16 aktivnih i 48 pasivnih, većinom studente Sveučilišta u Zagrebu, no dio sudionika činili su studenti drugih hrvatskih sveučilišta te studenti iz susjednih zemalja. Sukladno težnji interdisciplinarosti, ovogodišnji sudionici Kongresa bili su studenti arhitekture, krajobrazne arhitekture, šumarstva, biologije, građevine, geodezije, ekonomije, etnologije, sociologije, psihologije te, naravno, geografije. Uz sve aktivne i pasivne sudionike, na kongresu su sudjelovali i članovi Znanstvenog odbora 12 akademskih profesora, znanstvenika i stručnjaka zaposlenih u institucijama relevantnim za bavljenje zadanom tematikom Kongresa.

Studentice geografije organizirale veliki Kongres


Međunarodni interdisciplinarni kongres Kluba studenata geografije već je prve godine dobio deklarativnu podršku brojnih institucija: Prirodoslovno-matematički fakultet, Hrvatsko geografsko društvo, Geografski odsjek PMF-a, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Institut za turizam, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski zavod za prostorni razvoj, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, portal x-ica , Zelena akcija, Chillout hostel.

Kongres je otvoren plenarnim predavanjem Tomislava Tomaševića koji je svoju diplomu stekao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a nakon toga i na geografskom studiju za okoliš, društvo i razvoj na Sveučilištu u Cambridgeu. Radi na Institutu za političku ekologiju i svojim je teorijskim razmišljanjima o održivosti kao pojmu, paradigmi, planerskom putu, te (ne)održivom razvoju/razvitku/rastu dao odličan uvod u temu Prostor kroz prizmu održivosti i potaknuo na promišljanje sve prisutne.

Drugi dan kongresa otvorili smo sekcijom Održivi turizam gdje se nakon kvalitetnih studentskih izlaganja razvila zanimljiva rasprava o smjerovima razvoja turizma, potrebama, željama i mogućnostima lokalnog stanovništva turističkih destinacija te problemu planiranja u turizmu.

2
Svoja iskustva i ideje kao osvrte na izlaganja na početku i tokom panel rasprave dali su i članovi znanstvenog odbora: izv. prof. dr. sc. Oliver Kesar (Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet), dr. sc. Jasenka Kranjčević (Institut za turizam, Zagreb) te izv. prof. dr. sc. Vuk Tvrtko Opačić (Sveučilište u Zagrebu, PMF, Geografski odsjek).

Nakon, prema kritikama sudionika, vrlo korektnog i konkretnog ručka uslijedila je sekcija Prirodna osnova prostora. Poslije izlaganja kroz koja se ispreplitala problematika voda, razvila se široka žustra rasprava od utjecaja planiranja i suradnje aktera u sprječavanju prirodnih nepogoda do filozofskih rasprava o opstanku (i) održivosti spominjanih u plenarnom predavanju dan ranije.

Znanstveni odbor ove sekcije činili su: izv. prof. dr. sc. Nenad Buzjak (Sveučilište u Zagrebu, PMF, Geografski odsjek), dr. sc. Mihaela Mesarić (Međimurska priroda, Mursko Središće) te mr. sc. Siniša Golub (Međimurska priroda, Mursko Središće). Dan su završili i strasti smirili vrlo veselim, rasplesanim i raspjevanim partijem koji je potrajao duže od planiranog.

1

Nakon burne radne subote čekala nas je sekcija s najviše predavača i najviše članova znanstvenog odbora, Interakcija urbanog i ruralnog. Znanstveni odbor za ovu sekciju činili su znanstvenici raznih struka, vrlo širokih interesnih polja: izv. prof. dr. sc. Aleksandar Lukić (Sveučilište u Zagrebu, PMF, Geografski odsjek), dr. sc. Orlanda Obad (Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb), dr. sc. Olga Orlić (Institut za antropologiju, Zagreb), dr. sc. Marijana Sumpor (Ekonomski institut, Zagreb), dr. sc. Đurđica Žutinić (Sveuličište u Zagrebu, Agronomski fakultet). Nakon uistinu zanimljivih predavanja, u nažalost prekratkoj panel raspravi dotakli smo se brojnih tema koje zaslužuju svaka pojedinačnu raspravu, no uvidjeli smo istinsku ideju i bit interdisciplinarnog pogleda  na pojedini problem.

Prema riječima članova organizacijskog odbora, Kongres je nadmašio sva očekivanja i polučio kvalitetnu raspravu i otvaranje vrlo bitnih pitanja vezanih uz temu održivosti prostora. No, pohvale koje su stizale sa svih strana, od samog otvaranja do ankete provedene na zatvaranju, od sudionika, volontera pa do znanstvenog odbora i dekanice, pokazatelj su kvalitete i uspješnosti cijelog projekta. Sve to svjedoči o želji mladih znanstvenika i studenata za znanjem, raspravom, dijalogom, akcijom, ali i o spremnosti profiliranih znanstvenika na komunikaciju sa mladima i pomoć studentskim inicijativama.

Ovaj je kongres bio iznimno iskustvo i veliki korak u promoviranju geografije i interdisciplinarnosti te izvrsna motivacija za organizaciju Drugog međunarodnog interdisciplinarnog kongresa Kluba studenata geografije Zagreb. Nošeni pozitivnim kritikama, korisnim raspravama i dobrim vibracijama nadamo se privlačenju još većeg broja studenata drugih struka, pogotovo onih koji ove godine nisu bili zastupljeni, no nadamo se i veselimo novim prijateljstvima, izazovima i iskustvima.

Tekst i fotografije: PR Kluba studenata geografije Zagreb

Komentari