Studenti iz Splita i Liegea u Muzičkom salonu

Piše
Ana Leko

Nov 04, 2016

U novoj se rezidenciji Muzičkog salona Kulture promjene od 4. do 10. studenog okupljaju studenti Kraljevskog konzervatorija iz Liegea i studenti Umjetničke akademije u Splitu.

Osmero studentica i studenata iz Belgije, ujedno su i osnivači i članovi ansambla Hopper posvećenog prvenstveno izvođenju suvremene glazbe i improvizaciji. Gosti iz Splita, šestero studentica i studenata, također su aktivni članovi ansambla za suvremenu glazbu S/UMAS kojeg su pokrenuli na inicijativu skladatelja, saksofonista i profesora Gordana Tudora. S/UMAS je nastupom na 4. Izlogu suvremenog zvuka oduševio publiku, ali i međunarodne goste festivala.

s-umas-4-izlog-suvremenog-zvuka-foto-3-tjasa-kalkan

Studentska rezidencija koja se održava u prostorima Studentskog centra obuhvaća četiri kratke improvizacijske radionice: s belgijske strane radionice i probe će voditi klarinetist Rudi Mathey te violist, skladatelj i improvizator Vincent Royer, dok su hrvatski predavači renomirani predstavnici domaće improvizatorske (i šire) scene, glazbenik i skladatelj Nenad Sinkauz te saksofonist i pijanist Damir Prica Kafka.

s-umas-4-izlog-suvremenog-zvuka-foto-4-tjasa-kalkan

Završni koncert studentske razmjene održat će se 10. studenog u polukružnoj dvorani Teatra &TD s početkom u 21 sat, a na programu će osim rezultata rezidencije i zajedničke improvizacije biti i djela mladih belgijskih skladatelja u izvedbi ansambla Hopper. Ulaz na koncert je besplatan.

s-umas-4-izlog-suvremenog-zvuka-tjasa-kalkan

Također, nakon završetka rezidencijalnog boravka u Studentskom centru, studentima slijedi zajedničko koncertno gostovanje u Splitu, u sklopu netom pokrenutog festivala eksperimentalne i improvizirane glazbe Ispod bine. Festival se održava od 10. do 12. studenog u prostoru Doma mladih u Splitu, a belgijsko-hrvatski koncert je zakazan za petak, 11. studenog u 21 sat.

Sudjeluju glazbenici: Ajda Antolovič (saksofon), Ivana Baldalo (klarinet), Viesturs Celms (saksofon), France Collignon (klavir), Francois Couvreur (gitara), Amandine Flandre (violončelo), Sofia Gantois (flauta), Igor Ivanović (klarinet), Kristina Knežević (viola), Annja Kolerta (violina), Sebastien Kreins (saksofon), Remi Lafosse (udaraljke), Roxane Leuridan (violina), Rudi Mathey (klarinet).

Tekst i fotografije: PR Kulture promjene

Komentari