Studenti kao besplatna radna snaga za potrebe predsjedanja EU-om?

Piše
Petra Haleš

Mar 13, 2019

Svjetski savez mladih Hrvatska, koji već tri godine upozorava na egzodus mladih iz RH, objavio je komentar na natječaj Ministarstva za vanjske i europske poslove RH i Sveučilišta u Zagrebu objavljen na webu Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o natječaju za časnike za vezu kojim Ministarstvo traži pomoć u organizaciji predsjedanja Hrvatske Europskom unijom od studenata završnih godina studija.

Ništa u tome ne bi bilo problematično da nije riječ o volontiranju, tj. o besplatnom radu koji se očekuje od časnika za vezu! – poručuju mladi iz Saveza.

U natječaju se, između ostalog, navodi da se od kandidata očekuje “sposobnost podnošenja većih opterećenja poslom, fleksibilnost i spremnost na angažman (intenzivno radno vrijeme!)“ za što će im biti isplaćena naknada za javni prijevoz u iznosu od 100 kuna mjesečno.

Iz Saveza smatraju kako ovakav tretman državnih institucija ne djeluje ohrabrujuće kad je u pitanju ostanak mladih u Hrvatskoj. „Ako predsjednik Vlade, kao i njegovi ministri, rade na demografskoj obnovi i ulažu sve snage da se zaustavi iseljavanje mladih, onda moraju osobama koje će raditi posao časnika za vezu tijekom hrvatskoga predsjedanja Europskom unijom osigurati poštenu naknadu za posao, a ne se oslanjati na njihovu dobru volju i volontiranje. Možemo li očekivati da osobe na kraju svojih studija, odnosno na početku karijera pola godine rade besplatno „intenzivno radno vrijeme“?“

Iz Saveza se pitaju jesu li ovakve odluke uobičajena praksa i u drugim zemljama ili pak samo u Hrvatskoj? Ako tolika količina posla počiva na volonterima, što to govori o kvaliteti organizacije predsjedanja EU-om?

„U prosincu 2018. Vlada je objavila kako je minimalna studentska satnica za 2019. godinu podignuta za čitave 2 kune te da sada iznosi 23,44 kune neto. Otprilike u isto vrijeme iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova dolazi procjena da će ukupni trošak predsjedanja Vijećem EU-a za Hrvatsku biti oko 70 milijuna eura. Zašto se proračun reže baš na studentima?“ – pitaju se iz Saveza.

Tražimo od hrvatskih institucija da, kad već nude poslove za mlade, osiguraju njihov minimum kvalitete na način da se vrednuju kompetencije, zalaganje i poštuje dostojanstvo osobe. Ako nećemo cijeniti rad naših mladih, oni će vrlo brzo otići u druge europske države u kojima se obrazovanje i trud cijene i gdje su osigurani uvjeti rada koji omogućuju znatno bolji životni standard. – poručuje Svjetski savez mladih Hrvatska.

Komentari