Studenti Pravnog fakulteta pobjednici regionalnog natjecanja

Piše
Lorena Sikavica

svibnja 23, 2018

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ove su godine na regionalnom natjecanju iz ljudskih prava ponovno dokazali svoje izvanredno znanje i sposobnosti osvojivši prvo mjesto na regionalnom studenskom natjecanju iz ljudskih prava.  

Na XII. regionalnom studentskom natjecanju pred Europskim sudom za ljudska prava (Regional Moot Court Competition before European Court of Human Rights) koje se održalo od 18. do 21. svibnja 2018. u Skoplju., šest studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu okupljenih u klubu ‘Vladimir Bayer’ po četvrti put u povijesti natjecanja osvojili su prvo mjesto.

Zagrebački Pravni fakultet ove godine su predstavljali Karlo Brekalo, Martina Muža, Mirta Kuštan, Lana Radišić, Nika Gavrilović, i Josipa Verović. Za natjecanje ih je pripremala prof. dr. sc. Zlata Đurđević, a radu kluba su doprinijeli i drugi članovi Katedre za kazneno procesno pravo Pravnoga fakulteta u Zagrebu.

Nakon prednatjecanja održanih na državnom i regionalnom nivou, u konkurenciji 12 kvalificiranih klubova iz 7 država regije (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Albanija i Makedonija), zagrebački tim je pokazao najbolje znanje iz prava o ljudskim pravima, izvrsno poznavanje judikature Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga te ponovno dokazao briljantne retoričke sposobnosti studenata našeg fakulteta.

Natjecanje se odvijalo u obliku simulacije suđenja pred Europskim sudom za ljudska prava, pismeno, sastavljanjem podnesaka tužitelja i tužene države, te usmeno, iznošenjem argumenata pred Sudom kroz tri kruga.

Već u pismenom dijelu natjecanja pokazali su vrsnoću, osvojivši drugo mjesto za podnesak zastupnika države, te drugo mjesto za podnesak tužitelja. Kao jedini klub koji je tijekom natjecanja ostao neporažen, u polufinalu su nadmašili klubove iz Zenice i Niša, a u finalu gdje je sudilo veliko vijeće od pet sudaca, pobijedili su klub ‘Henrik Steska’ Pravnoga fakulteta iz Ljubljane.

Natjecanje je organizirala međunarodna nevladina udruga Civil Rights Defenders, a sudili su bivši suci Europskoga suda za ljudska prava, prof. dr. sc. Boštjan ŽupančićMargarita Tsatsa Nikolovska i Kristaq Traja, suci ustavnih i vrhovnih sudova iz regije kao Ranko Marijan, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Aleksandra Martinović, predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, dr. sc. Bosa Nenadić, bivša predsjednica Ustavnog suda Srbije, kao i agenti zastupnika država pred Europskim sudom u Strasbourgu te drugi pravni stručnjaci iz područja ljudskih prava.

Zagrebački klub ‘Vladimir Bayer’ je daleko najuspješniji klub u dvanaestogodišnjoj povijesti natjecanja, sa šest finala od čega 4 pobjede (2007., 2008., 2012., 2018.) i dva druga mjesta, te četiri treća mjesta.

Izvor: unizg.hr

Komentari