Sušenje rublja na radijatorima vrlo je opasno

Piše
Petra Haleš

Dec 05, 2017

Sezona je grijanja i tople radijatore često koristimo za sušenje tek opranog rublja. Neka naučna istraživanja su pokazala kako sušenje odjeće u stanu može ugroziti naše zdravlje. Evo i kako?

Istraživanje se obavljalo u prostorijama u kojima se suši rublje poslije pranja deterdžentom i omekšivačem. Rezultati su pokazali kako je u ovim prostorijama povećan broj kemikalija vrlo opasnih za zdravlje i mogu čak dovesti do obolijevanja od raka.

Među otkrivenim kemikalijama više je od 25 spojeva uključujući i sedam opasnih zagađivača zraka, a čak dva, acetaldehid i benzen, u SAD-u su označena kao kancerogene supstancije.

I ranije je upozoravano kako boravak u prostorijama u kojima se suši odjeća može izazvati glavobolje i probleme s disanjem. Ako već nemate sušilicu za rublje, najbolje bi bilo odjeću sušiti za lijepog dana na otvorenom ili za tu namjenu odrediti jednu prostoriju koju rijetko koristite.

Stručnjaci preporučuju da pored radijatora uvijek treba držati posudu s vodom, jer se u protivnom zrak isušuje, a to negativno utječe na dišne ogane.

Također, pokazalo se kako sušenje odjeće u stanovima povećava razinu vlage za 30 posto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija kojima su posebno izloženi najmlađi.

Istraživanje je obavljeno u Glasgowu, ali i unatoč upozorenjima čak 87 posto stanovnika ne želi se odreći ove metode sušenja rublja. Možete li vi?

Komentari