Sve o alergiji na gluten

Piše
x-ica tim

Oct 29, 2019

Alergija na gluten – pojam je koji sve češće čujemo. Što je to zapravo gluten, a što celijaklija, kako se manifestira i je li izlječiva? Odgovore na ta i druga pitanja dala nam je magistrica nutricionizma Maja Žanko.

Što je alergija na gluten?

– Nasljedna bolest koju povezujemo s preosjetljivošću na gluten zove se celijaklija ili glutenska enteropatija. Osobe koje boluju od celijaklije preosjetljive su na bjelančevinu gluten koje ima u žitaricama: pšenici, raži, ječmu. Govorimo o autoimunoj bolesti.

Simptomi celijaklije

– Kod ove alergije simptomi koji su prisutni kod oko 70% oboljelih je česti proljev, a njih oko 15-20% pati od kožnog dermatitisa (osip koji izrazito svrbi i najčešće se pojavljuje na području laktova i koljena).

Kako se testirati i potvrditi alergiju?

– Testiranje se provodi kod liječnika vađenjem krvi i njezinom jednostavnom analizom. Kod oboljelih će se u krvi pronaći 90-95%  protutijela IgA (imunoglobulin A). Dijagnoza se dodatno može potvrditi endoskopskom biopsijom malenog uzorka sluznice tankog crijeva.

 Može li se bolest pojaviti u bilo kojoj fazi života te kako je ublažiti?

– Bolest kao takva može se pojaviti ili manifestirati i u odrasloj dobi, bez obzira ako u djetinjstvu osobe nisu imale nikave izražene simptome.

– Može se ublažiti ili je moguće gotovo u potpunosti ukloniti simptome bolesti prestankom konzumiranja namirnica koje sadrže gluten. To se odnosi na sve namirnice koje sadrže žitarice kao što su pšenica, ječam, raž ili zob.

Koje namirnice su dozvoljene a koje treba izbjegavati i postoje li rizične skupine?

Kvinoja – usjev nalik žitaricama

Kamut – vitaminima bogata pšenica

– Sve namirnice koje ne posjeduju gore navedene žitarice moguće je konzumirati, dakle voće, povrće, rižu, krumpir, kvinoju, a ponekad čak i kamut unatoč tome što sadrži gluten, osobe oboljele od celijaklije ga često dobro podnose.

– Celijaklija je nasljedna bolest, ukoliko roditelji boluju od nje, postoji otprilike 1:10 šansa da oboli i dijete. Dakle osoba će oboliti o celijaklije ako za to postoji genska predispozicija.

Na što treba posebno pripaziti pri kupovini hrane

– Pri kupovini procesiranih proizvoda treba dobro pročitati etikete o sadržaju proizvoda i uvjeriti se da ne sadrže gluten, po mogućnosti kupovati hranu s oznakom „ bez glutena”, zaključila je magistrica nutricionizma Maja Žanko.

Komentari