Sve što ste željeli znati o potresima

Piše
Mateo Galić

Jan 20, 2021

Znanstvenici zagrebačkog PMF-a napisali su detaljno izvješće u kojem daju odgovore na sve što Hrvate zadnjih tjedana muči i brine oko potresa.

Deset djelatnika Seizmološke službe i četvero seizmologa u znanstveno-nastavnim zvanjima na Geofizičkom zavodu pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu napisalo je detaljno izvješće u kojem daju odgovore na sve što Hrvate zadnjih tjedana muči i brine oko potresa.

Neprekidno su, kažu, surađivali s Ravnateljstvom civilne zaštite MUP-a i Uredom za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba, analizirali podatke čak i vrlo vrlo slabih potresa koji bi inače bili ostali nezamijećeni; postavili su dodatne instrumente kako bi što bolje pratili seizmičku aktivnost u epicentralnom području, prikupljali su makroseizmičke podatke (o pojavama i promjenama koje potresi izazivaju kod ljudi ili na građevinama) te informirali javnost putem medija i društvenih mreža. Sve to su radili tijekom karantene uslijed pandemije virusa COVID-19 (uz dozvolu nadležnih tijela).

Između ostalog pojašnjavaju sve važnije pojmove iz seizmologije te daju savjete kako se ponašati tijekom potresa i kako živjeti s potresima.

Odgovaraju i na česta pitanja o seriji potresa u Petrinji i okolici, ali i seriji potresa od 22. ožujka 2020. kada se jako micanje tla dogodilo u Zagrebu i širem području.

Što je što u seizmologiji?

Seizmograf je uređaj koji bilježi gibanja na površini Zemlje (potrese, ali i šum).

Seizmogram je zapis seizmografa (npr. graf potresa).

Seizmolog je stručnjak koji proučava potrese (nastanak i širenje elastičkih valova zbog pomaka stijenskih blokova na rasjedu).

Cjelovito izvješće i odgovore na brojna pitanja vezana uz potrese pročitajte OVDJE.

Komentari