Sveučilište u Rijeci otvara novi studij

Piše
Petra Haleš

Mar 05, 2020

Sveučilište u Rijeci objavilo je uvjete za upis na novi studij logopedije koji će ove godine upisati prvu generaciju studenata.

Riječ je o drugom takvom studiju u Hrvatskoj, jer za iznimno deficitarnu struku može se obrazovati još samo u Zagrebu, a ujedno je riječ i o jednom od najpoželjnijih studija među maturantima.

Prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Marta Žuvić kaže da će se za prvu generaciju studenata osigurati 30 upisnih mjesta, a očekuje se 700 do 750 prijava.

To su naše procjene za koje smo se pripremili, jer svi će kandidati morati proći intervju kojime se procjenjuje jezično-govorno-glasovni status. Logopedija je regulirana profesija tako da u programskom smislu naš studij od postojećeg studija logopedije ne može puno odstupati, a najveća je diferencijacija u pogledu izbornih predmeta. Riječ je o studiju koji je godinama po omjeru kandidata i broju upisnih mjesta najtraženiji, a za logopedima na tržištu rada postoji velika potreba koja je rastuća te ne postoje naznake da će se smanjiti. Otvaranjem studija logopedije Sveučilište pokazuje društvenu odgovornost, kaže prorektorica.

Pomoćnica rektorice Sveučilišta u Rijeci za studijske programe i institucijsku politiku prof. dr. sc. Sanja Barić najavljuje pak kako će se s procjenama jezično-govorno-glasovnog statusa započeti već u svibnju, a te će se provjere održavati vikendom.

Sva upisna mjesta namijenjena su redovnim studentima. Predavanja će se održavati na Filozofskom fakultetu, a u izvođenju studija uz Filozofski fakultet sudjeluju i Učiteljski, Medicinski te Fakultet zdravstvenih studija, najavljuje prof. dr. Barić.

Među uvjetima za upis su opći uspjeh te polaganje mature, a procjena jezično-govorno-glasovnog statusa je isključujući kriterij. Čimbenik isključivanja je prisutnost jezično-govorno-glasovnih teškoća. Uz to, maturanti koji žele upisati studij moraju imati potvrdu liječnika specijalista školske medicine o zdravstvenoj sposobnosti, a njeno neposjedovanje također je isključujući kriterij. Ta dodatna provjera sposobnosti povodit će se po pozivu, a procjena jezično-govorno-glasovnog statusa naplaćivat će se 250 kuna.

Samostalni program

Na riječkom Sveučilištu savjetuju maturantima da prate informacije u sustavu Postani student kako bi se mogli prijaviti na preddiplomski studij logopedije, a za sve dodatne informacije mogu se obratiti na e-mail: logopedija@uniri.hr. Preddiplomska razina studija trajat će tri godine, a njegovim završetkom stječe se 180 ECTS bodova. Znanstveno područje studijskog programa su društvene znanosti, znanstveno polje logopedija te se završetkom studija stječe akademski naziv sveučilišni prvostupnik logopedije (univ. bac. logoped.). Pomoćnica rektorice najavljuje da se intenzivno radi i na pripremi diplomske razine programa kako bi se budućim studentima omogućila obrazovna vertikala, a eventualno povećanje upisne kvote u budućnosti ovisit će o tome hoće li  Ministarstvo znanosti i obrazovanja omogućiti kadrovske kapacitete za izvođenje programa.

Iako je prvotno bilo planirano da će riječko Sveučilište studij logopedije pokrenuti u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom zbog sporosti procedure nedavno se od te ideje odustalo te će novi studijski program riječkog Sveučilišta u pogledu izvođenja biti u postpunosti samostalan.

Izvor: novilist.hr

Komentari