Sveučilište u Zagrebu na manifestaciji “Noć knjige”

Piše
Petra Haleš

Apr 20, 2021

Deseta po redu manifestacija “Noć knjige” održava se u petak, 23. travnja, a tema ovog jubilarnog izdanja je Ljekovita moć knjige.

U 2021. godini, koja je proglašena Godinom čitanja, a u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, u petak 23. travnja održat će se 10. Noć knjige. Tema ovogodišnjeg jubilarnog izdanja je Ljekovita moć knjige, moć pisane riječi koja utječe na zdravlje društva i pojedinca, a zaštitno lice pripovjedačica ljekovitih priča babuška Knjiguška.

174464552_10159541259251563_7686873421846014593_n-2-184x300

Dugi niz godina Sveučilište objavljuje zbirku Manualia Universitatis studiorum Zagrebiensis te na taj način njeguje simbol ljudske pismenosti – knjigu i znanje zapisano u njoj. Za ovu prigodu bit će prikazana Manualia Universitatis studiorum Zagrebiensis u razdoblju od 2014. – 2021., broj izdanja, nakladnici, zastupljenost znanstvenih i stručnih tema, te procedura Pravilnika o sveučilišnoj nastavnoj literaturi prema kojom se odobrava tiskanje u navedenoj nakladničkoj cjelini.

Objavljene knjige u zbirci Manualia Universitatis studiorum Zagrebiensis, iz područja digitalne transformacije, medicine, psihologije, pedagogije, ekonomije i održivoga razvoja, osvještavaju značaj Sveučilišta u Zagrebu koje ono ima u izdavanju znanstvene i stručne literature, značajne za razvoj društva, očuvanje jezika, kao i fizičko i duhovno zdravlje pojedinaca.

Važno je istaknuti utjecaj Sveučilišta na zajednicu u kojoj djeluje, lokalno, nacionalno, ali i globalno, putem pisane riječi. Međusobni utjecaj Sveučilišta i društva vidljiv je po pomaku u vrijednostima kao što su otvorenost novim iskustvima (otvorena znanost i otvoreni pristup), dugoročno planiranje, vrednovanje obrazovanja i kriterija znanstvenoga objavljivanja, usmjerenost na sadašnjost i budućnost, a sve zapisano u knjigama i dokumentima koji ostaju kao svjedoci vremena. Iz analize navedene zbirke uočavaju se trendovi Sveučilišta u podupiranju znanstvenih i stručnih tema, njihovim tiskanjem osigurava se pristup studentima, građanima i cijeloj zajednici u svrhu učenja, čitanja, razvijanja vrijednosti empatije i suosjećanja, što čini važne preduvjete za razvoj pojedinca i društva u cjelini. Sveučilište je pokretač razvoja društva, a njegovi znanstvenici koji promišljaju o sigurnosti i zdravlju zajednice u kojoj djeluju bitan njegov dio. Značaj Sveučilišta u Zagrebu nije samo lokalan, on je u suvremenom umreženom društvu u kojemu živimo, globalan!

Više o programu i medijskim kanalima prijenosa možete vidjeti OVDJE.

Fakulteti Sveučilišta u Zagrebu koji sudjeluju na manifestaciji “Noć knjige”:

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet
Fakultet filozofije i religijskih znanosti
Fakultet hrvatskih studija
Kineziološki fakultet
Medicinski fakultet

Komentari