Svjetski dan srca 2020

Piše
Mateo Galić

Sep 29, 2020

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od bolesti srca i krvnih žila u svijetu svake godine umire gotovo 18 milijuna ljudi.

Brojni su uzroci nastanka kardiovaskularnih bolesti. Najvažnijima se smatraju: povišen krvni tlak, povišene masnoće u krvi, pušenje, debljina, manjak tjelesne aktivnosti, šećerna bolest te stres i psihosocijalni čimbenici.

Iako genetski čimbenici imaju određeni utjecaj na pojavu kardiovaskularnih bolesti, njihova se važnost često precjenjuje. Stoga, najnovija istraživanja pokazuju da je riječ o bolestima koje je moguće predvidjeti, pa sukladno tomu i spriječiti. Ključni koraci u prevenciji su pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i nepušenje.

Kako bi se smanjio rizik nastanka ili pospješio oporavak od bolesti poželjno je prakticirati mediteranski model prehrane. Više o prehrani protiv bolesti srca i krvnih žila pročitajte ovdje.

Europsko kardiološko društvo (ESC) i Europsko društvo za aterosklerozu (EAS) prije nekoliko godina objavilo je smjernice za tretiranje dislipidemije koja leži u  podlozi bolesti srca i krvožilnog sustava. U smjernicama stručnjaci donose i dodatke prehrani odnosno sastojke koji imaju povoljan učinak na razinu lipida u plazmi te ih valja razmatrati kao dio strategije u prevenciji odnosno liječenju kardiovaskularnih bolesti. O dodacima prehrani koje je vrijedno uzimati za zdravlje srca i krvožilnog sustava pročitajte ovdje.

Svjetski dan srca utemeljila je 2000. godine Svjetska kardiološka federacija, a obilježava se 29. rujna te svake godine ima drugačiju tematiku ukazujući na ključna pitanja i teme koje se odnose na zdravlje srca.

Ovogodišnja kampanja Svjetske kardiološke federacije nosi slogan “POBIJEDI SRCEM BOLESTI SRCA” te naglašavaju kako je u vrijeme aktualne pandemije briga o vašem srcu važnija je nego ikada prije.

Foto: pixabay

Komentari