SZ FF: Otvoreno o stanju na faksu i na Sveučilištu u Zagrebu

Piše
Ana Meštrović

Jan 19, 2016

Sukladno situaciji u državi i studentska borba na Sveučilištu u Zagrebu ima svoja pravila. Saznajte što se događa u redovima studentskog predstavništva, što ih koči, a što im daje vjetar u leđa!

O stanju na Sveučilištu u Zagrebu, Ivana Jandrić je za Slobodni Filozofski razgovarala s novim članovima Studentskog zbora Filozofskog fakulteta – Zrinkom Breglec, Andreom Kovač i Karlom Jurakom.

Novi članovi Studentskog zbora Filozofskog fakulteta ponosni su što nova postava ovog važnog studentskog tijela teži demokratskim metodama.

Bitno je da se svakoga može smijeniti, a ne da se rotacija provodi sama od sebe. Svi članovi zbora imaju jednako pravo glasa, a ovlasti predsjednika su minimalizirane.

Međutim, tih načela ne pridržavaju se baš svi, osobito su se osvrnuli na izbore Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu koji se, prema njihovu mišljenju, ne provode kako bi trebali.

Kroz zadnja četiri mandata, ako ne i više, gotovo ista skupina ljudi drži Studentski zbor. Jedan član ima čak desetogodišnji staž, a pojedinci se vraćaju na scenu i nakon što su otišli. Primjerice, u prošlom mandatu nisu dobili mjesta, no sada su opet na pozicijama, kao što je slučaj s Ivanom Botom. I sve to nitko ne preispituje.

Pritom su komentirali i činjenicu da će Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u ovome mandatu pokušati legalizirati status studentskih predstavnika, uspiju li u tome više neće biti tijelo vezano uz Sveučilište, već udruga koja ima vlastiti žiro račun i pravnu osobnost. Iako to nije samo po sebi loše, SZ Filozofskog fakulteta ipak to smatra problematičnim.

Radi se na postavljanju legalnog okvira po kojem bi se staroj postavi Studentskog zbora zapravo omogućilo da na svojim pozicijama ostane što duže, pa i nakon završetka studija. Taj plan je vrlo otvoreno i jasno predstavljen na jednoj od sjednica Studentskog zbora Sveučilišta. To je vrlo problematično. Pravna osobnost i nezavisnost od Sveučilišta same po sebi nisu negativne, ali s obzirom na sastav trenutnog Zbora, to nam se zapravo čini više loša nego li dobra stvar.

Konstatirali su, također, da su se stvari promijenile na gore nakon protesta studenata Filozofskog fakulteta 2009. godine. Nakon tog prosvjeda opao je interes za studentska pitanja.

Nažalost, susretali smo se sa studentima koji uopće nisu bili upoznati s ovlastima Studentskog zbora ili su čak miješali Studentski zbor sa studentskim pjevačkim zborom Concordia Discors. Velik broj studenata ni ne zna za institucije Studentskog zbora, studentskog predstavništva i studentskog pravobranitelja.

Saznajemo da je SZ FF-a odustao od pokušaja suradnje s ostalim fakultetima. Suradnja s politologijom je nekad postojala, ali je zbog nezainteresiranosti mlađih kolega stala.

Izgubili smo svaku bitku osim na Filozofskom fakultetu.

Stvarna moć studenata da nešto promijene je velika, međutim, svaki puta kada se radilo o stvarnom studentskom interesu, npr. o školarinama ili o Pravilniku – reakcija je izostala, kažu nam mladi studenti Filozofskog ne krijući svoje razočaranje.

Unatoč tome što se Filozofski fakultet izborio i dobio 60-ak prostorija u zgradi Fonda za privatizaciju, studentske udruge još nisu dobile svoj prostor te moraju dijeliti sobu sa Studentskim zborom.

Također, dekan već otprilike godinu dana na sjednicama Vijeća govori o svojoj borbi da studenti Filozofskog fakulteta u prostoru sadašnje kantine konačno dobiju menzu, opravdavajući sporost realizacije problemima s upravom kantine, vlasnikom itd.

Za novog dekana kažu da je sklon ishitrenim odlukama, no povremeno zna povući populistički potez kojim s vremena na vrijeme pokaže da se želi svidjeti studentskoj populaciji. Osim menze, problem koji su izdvojili je i uskraćivanja prava glasanja o određenim pitanjima na sjednicama Fakultetskog vijeća.

Na Fakultetskom vijeću postoji i tendencija da se studentskim predstavnicima uskrati pravo na glasanje o određenim pitanjima, kao npr. prilikom glasanja za izbor u zvanje. Značajan broj profesora ne gleda blagonaklono na studentsko glasanje o izborima u zvanje, jer uvijek postoji strepnja da će studenti nekome pomrsiti planove.

Već duže vrijeme SZ FF-a radi na Pravilniku o studiranju, no to ne ide glatko i rad na donošenju istog protegao se kroz nekoliko mandata SZ-a, no neki pomaci su postignuti.

Odlučeno je da se u jednoj akademskoj godini može četiri puta izaći na ispit, s tim da je četvrti izlazak komisijski, a ostala se četiri roka mogu iskoristiti u predviđenom vremenu trajanja studija. Naime, ako preddiplomski studij traje tri godine, onda se u šest godina mogu iskoristiti ta četiri roka i na taj se način pravo na studij ne gubi tako lako. Brojni odsjeci su inzistirali na strožim uvjetima zadržavanja prava na studij, i oko toga je bilo mnogo sukoba.

Aktualna događanja vezana uz poskupljenje studentskih domova smatraju sramotnima jer, kako kažu, sanacijska uprava SC-a pokušava riješiti vlastite gubitke prebacivanjem tereta na leđa studenata.

Radovi su odavno trebali biti gotovi, ali je sanacijska uprava namještala poslove Todorićevu izvođaču – SC-ova uprava tako je postupila krajnje sramotno, vidno zadovoljavajući nečije privatne interese, pri čemu najviše ispaštaju upravo studenti. A i ne treba zaboraviti da je tijekom izvođenja radova za studente izdvojena nedostatna svota novca za privatni smještaj.

Još jedan veliki problem s kojim se Sveučilište suočava zadnjih godina je konkurencija.

Svjedočimo stalnom otvaranju novih privatnih studija prilagođenih tržištu rada. Njihovi programi nemaju nužno budućnost; tko zna hoće li uopće biti aktualni za 20 godina. Očito da je riječ o sustavu koji djeluje stihijski, bez ikakvog dugoročnog plana. Možda je trenutno stanje samo zatišje pred buru iako je izglednije da će se na globalnoj razini, zbog tendencija koje postoje izvan sistema obrazovanja, situacija samo pogoršati, razočarano zaključuju Breglec, Kovač i Juras.

Novi članovi Studentskog zbora Filozofskog fakulteta govore bez dlake na jeziku, što su još rekli, pročitajte u intervjuu na stranici Slobodnog Filozofskog.

Izvor: Slobodni Filozofski

Komentari