SZ i dalje poziva na neplaćanje stanarine

Piše
Vedran Mikulić

Apr 18, 2020

Studentski centar u Zagrebu prihvatio je sve zahtjeve Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, osim zahtjeva za plaćanja naknade za obradu natječaja u iznosu od 100 kuna.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu od prošlog mjeseca vodi žestoku borbu protiv zagrebačkog Studentskog centra nakon što su zbog potresa evakuirani studenti iz SD Cvjetno naselje i prvog paviljona SD Lašćina.

Na sastanku održanom 14. travnja Studentski centar prihvatio je tri od četiri zahtjeva i to:

  • zahtjev za oslobađanje plaćanja stanarine za studente SD Cvjetno naselje;
  • zahtjev za smanjenje stanarine za 50% za studente SD Stjepan Radić u čije su sobe useljeni drugi studenti (umjesto 100 plaćati će 50 kuna);
  • SC pristaje na prihvaćanje odgovornosti za gubitak imovine te na čišćenje i dezinfekciju studentskih soba zbog boravka kućnih ljubimaca osoba koje su nakon potresa smještene u domu.

Još je ostao neispunjen četvrti zahtjev koji se odnosi na ukidanja naknade za obradu natječaja u iznosu od 100 kuna. Ovu naknadu Studentski centar planira ukinuti kada se potpuno digitalizira cijeli proces prijave na natječaj.

Kako još uvijek nisu ispunjena sva četiri zahtjeva Studentski Zbor nastavlja s bojkotom i dalje pozivaju studente na ne neplaćanje stanarine sve do ispunjenja svih zahtjeva ili donošenja drugog prihvatljivog  rješenja.

Utvrđena je i procedura za povratak preostalih stvari te prijavu nestale ili oštećene imovine u Studentskom domu.

Postupak je sljedeći:

  • student mora najaviti svoj dolazak minimalno 1 dan prije dolaska po svoje stvari;
  • prilikom podizanja svoje imovine student potpisuje izjavu o preuzimanju vodeći računa da dobro pregleda sve stvari i uvjeri se da nešto ne nedostaje.

Nakon preuzimanja stvari, po unaprijed dogovorenom vremenu, student može prijaviti nestanak dijela stvari ili nastalu štetu. Ako se dio stvari ili sve stvari koje su bile u domu ne pronađe, pokreće se procedura za procjenu i naknadu štete.

Na svojoj se Facebook stranici oglasio i studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu koji je za studente sastavio kratku brošuru s prikazom pravnih instrumenata koje možete iskoristiti u slučaju da Studentski centar ne postupi prema dogovoru sa SZZG-om.

Vjeruje se kako će SC ipak postupiti sukladno zapisniku i prihvaćenim prijedlozima SZZG-a, no u svakom slučaju korisno je dati vam jedan dodatan alat kojim se možete poslužiti ako ocijenite da je to u vašem slučaju potrebno.

Apeliramo da se za sva pitanja i nejasnoće obratite studentskom pravobranitelju putem službene adrese elektroničke pošte studentskog pravobranitelja: pravobranitelj.unizg@gmail.com

Na kraju napominjemo kako Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu nije zakonski zastupnik studenata te da ova materija nije u nadležnosti studentskog pravobranitelja, ali će ured studentskog pravobranitelja pokušati odgovoriti na sve vaše upite.

Komentari