Tajna zdravlja i lijepog izgleda je u proteinima

Piše
Petra Haleš

Nov 06, 2019

Proteini osim što imaju gradivnu ulogu u tijelu i daju energiju, presudni su za uravnoteženi rad organizma. Omogućuju odvijanje prirodnih procesa, poput prijenosa hranjivih tvari i kisika te obnovu tkiva, ali i obranu od bolesti.

Iako mnogi smatraju da muškarcima za svakodnevne aktivnosti treba više proteina nego ženama, preporučeni dnevni unos jednak je onome za žene i muškarce te iznosi 0,8 g/kg tjelesne mase, odnosno po 8 g proteina na svakih 10 kilograma. Ženama koje vježbaju 2 do 3 puta tjedno, dnevna potreba za proteinima raste na 90 g proteina (1,5 g proteina/kg tjelesne mase).

Koliko mi proteina treba?

Čak pedeset posto ispitanih žena od 18 do 50 godina nije sigurno dobiva li dnevno dovoljno proteina, pokazuje američko istraživanje.
Također, žene se češće od muškaraca odlučuju na dijete koje ne sadrže dovoljno proteina iz mesa, ribe i mliječnih proizvoda, a zabilježen je i deficit kod aktivnih žena.

Ono što jedete prije i poslije treninga uvelike utječe na rezultate vježbanja

Ne unosite li dovoljno proteina u organizam, ne samo da ćete sporije doći do rezultata i samim time izgubiti motivaciju, nego će se i povećati rizik od bolesti, napominje jedan profesionalni trener, dodajući kako na dnevnoj bazi valja birati kvalitetno meso, ribu i mliječne proizvode.

Više na: wish.hr

Komentari