Tehnika disanja koja pomaže oboljelim od COVID-19

Piše
Vedran Mikulić

Apr 18, 2020

Britanski liječnik na YouTubeu je podijelio tehniku disanja koja pomaže oboljelim od COVID-19

Ljudi teže oboljeli od koronavirusa imaju strašnih problema s viškom sluzi u plućima što dovodi do otežanog disanja. Kako bi se ta sluz izbacila iz pluća i omogućilo znatno lakše disanje postoji tehnika dubokog disanja koju je otkrio i objavio na YouTubeu ritanski liječnik dr. Sarfaraz Munshi.

Tehnika dubokog disanja sprječava da ljudi zaraženi koronavirusom razviju sekundarnu upalu pluća. Sekundarna upala pluća sprječava da kisik dođe do krvnog sustava.

Video dr. Munshija pogledalo je preko 4 milijuna ljudi, a liječnik Munshi preporučuje korištenje ove tehnike čim se pojave prvi simptomi.

Što trenate raditi?
– Duboko udahnite
– Zadržite dah pet sekundi, izdahnite
– Ponovite to pet puta
– Udahnite šesti put i pri kraju se duboko nakašljite
– Sve ovo ponovite još jednom

Dr. Munshi preporučuje bolesnicima da leže na stomaku kako bi disali dublje nego inače i otvorili sve “prolaze” u plućima.

“Većina vaših pluća je nazad, ne naprijed”, objašnjava Munshi, “tako da kad ležite na leđima, zatvarate sve male zračne putove, a to nije dobro za infekciju koja dugo traje.”

Tehnika se treba primjenjivati nekoliko puta dnevno.

Liječnici svakako preporučuju ovu tehniku s napomenom kako ona neće spriječiti zarazu, ali će olakšati bolest kada se simptomi pojave.

Pogledajte kao to izgleda u ovom videu…

Komentari