Time Machine – Big data of the past, National Day Croatia

Piše
Mateo Galić

Jan 08, 2020

Nacionalni dan paneuropskog projekta Time Machine održat će se 15. siječnja 2020. na Sveučilištu u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, s početkom u 9.30 sati.

Time Machine je paneuropski FET Flagship CSA projekt, pokrenut 2017. kao Horizon 2020 Large-Scale Research Initiative Programme, posvećen razvoju velikih digitalizacijskih i računalnih infrastruktura i umjetne inteligencije (AI) s ciljem umrežavanja europske kulturne baštine i njezine dostupnosti putem mrežnih stranica i aplikacija.

Četiri su osnovna stupa projekta: Znanost i tehnologijaRadMogućnosti primjene i Doseg i inovacije,  a projektna infrastruktura uspostavljena je kroz Time Machine Organization (TMO), kao održivu zajedničku platformu za budući razvoj i istraživanje u području tehnologije, znanosti i kulturne baštine i njihovo pozicioniranje u nove strateške europske programe za iduće desetljeće.

S više od 500 uključenih institucija TMO čini najveću europsku mreže akademskih, istraživačkih i kulturnih ustanova i IT sektora, u kojoj aktivno sudjeluju i hrvatski članovi koji su organizirali nacionalni TM dan s idejom predstavljanja TM projekta zainteresiranim dionicima iz područja humanistike, kulture, znanosti, IT i istraživačkog sektora kao i nacionalnih aktivnosti  vezanih uz ICT  i kulturnu baštinu. Sudjelujte u hrvatskom TM danu i saznajte više o ovim aktivnostima.

Program će se odvijati na hrvatskom i engleskom jeziku, a moderirat će ga voditeljica Središnjeg ureda za arhivsku građu Sveučilišta u Zagrebu Vlatka Lemić, potpredsjednica ICARUS-a i TM ambasadorica.

Više informacija možete saznati ovdje.

Komentari