Top 10 božićnih filmova koje moraš pogledati

Piše
x-ica tim

Dec 12, 2018

Ako si jedan od onih koji blagdane najviše vole provoditi pred televizorom, okruženi s voljenima i s kokicama u ruci, donosimo ti popis top 10 božićnih filmova svih vremena.

Predbožićno vrijeme pravo je vrijeme za uživanje u toplom domu, uz svoje najdraže. Svake godine u ovo doba podrazumijeva se i uživanje u gledanju božićnih obiteljskih filmova. Za vas smo izdvojili 10 najboljih božićnih filmova svih vremena.

1. Sam u kući (1990.)

Film kod kojeg nitko ne može ostati ravnodušan. Ili te već pomalo živcira jer se svake godine oko Božića vrti na televizijskim ekranima, ili ga se nikako ne možeš zasititi pa ga uporno gledaš ispočetka. Dječak Kevin McCallister, koji je prepušten sam sebi i dvojici zlikavaca koji upravo na Božić žele opljačkati njegovu kuću, donosi pravi blagdanski duh, a ujedno je i urnebesno zabavan.

2. Kako je Grinch ukrao Božić (2000.)

Za razliku od većine ljudi, božićno vrijeme za Grincha pravo je mučenje. Toliko ga mrzi da ga jednog dana odluči ukrasti. Moglo bi se reći da je ovaj film gotovo antibožićni, pa se u njemu mogu pronaći svi oni koji ne dijele uzbuđenje i ekstazu oko blagdanske histerije.

3. Divan život (1946.)

Prekrasan božićni klasik u kojem su nekad davno uživali i naši roditelji. Film Franka Capre iz 1946. godine govori o glavnom junaku koji upravo na Badnjak odluči počiniti samoubojstvo. Tada upoznaje svog anđela čuvara koji ga pokušava odgovoriti od njegove namjere i pokazati mu koliko je zapravo dragocjen njegov život. Američki filmski institut ovaj je film uvrstio među 100 najboljih filmova svih vremena.

4. Božićna priča (1983.)

Jedan od najboljih božićnih filmova sigurno je i Božićna priča iz 1983. godine, snimljen prema romanu Jeana Shepherda. Govori o malom Ralphieju Parkeru koji živi u malom mjestu s roditeljima i mlađim bratom Randyjem. Ralphie od Djeda Mraza poželi pušku karabinku, no svi oko njega složni su u mišljenju da taj dar baš i nije za njega. Film koji odlično prikazuje raspoloženje i duh Božića.

5. Vilenjak (2003.)

Urnebesna komedija s Willom Ferrellom u glavnoj ulozi idealan je odabir za zabavno opuštanje s prijateljima. Film prikazuje mladog vilenjaka koji s rodnog Sjevernog pola putuje u SAD u potrazi za vlastitim identitetom te usput proživljava zanimljive dogodovštine.

6. Čudo u 34. ulici (1947.)

Jedan od zabavnijih božićnih filmova za cijelu obitelj. Radnja ide ovako: mladi odvjetnik brani simpatičnog starca koji tvrdi da je upravo on Djed Božićnjak. Film je dobio po nekoliko Oscara – u kategorijama najbolje muške sporedne uloge, najboljeg scenarija i najbolje izvorne priče. Također je nagrađen Zlatnim globusom za najbolji scenarij i najuspjeliju mušku sporednu ulogu.

7. Čudo u 34. ulici (1994.)

Film iz 1994. godine, prerada je istoimenog klasika iz 1947. godine smještena u nešto modernije doba. Šestogodišnja Susan koju je utjelovila izvrsna Mara Wilson ne vjeruje u Djeda Božićnjaka, no sve se to promijeni kad jednog dana sretne dražesnog starca. Ovaj film ostao je vjeran duhu originala, uz ponešto laganiji ton.

8. Zapravo ljubav (2003.)

Radnja ove britanske romantične komedije iz 2003. godine smještena je nekoliko tjedana prije samog Božića. Film prikazuje nekoliko različitih ljubavnih priča, čiji se likovi tijekom filma međusobno isprepliću. Keira Knightley, Rowan Atkinson, Hugh Grant, Colin Firth i Liam Neeson samo su neka od brojnih poznatih glumačkih imena u filmu.

9. Polar Express (2004.)

Ova animirana obiteljska pustolovna fantazija iz 2004. godine nominirana je za tri Oscara, a dostupna je i u hrvatskom prijevodu. Dječak (glas mu je dao Tom Hanks) koji sumnja da Djed Mraz uopće postoji, kreće na magično putovanje koje će ga razuvjeriti. Uzbudljiva ekranizacija odličan je izbor za obiteljsku filmsku večer.

10. Kako preživjeti Božić (2004.)

Urnebesna komedija iz 2004. godine govori o bogatom poslovnom čovjek Drewu Lathamu koji za blagdane odluči unajmiti obitelj. Kako preživjeti Božić podsjeća nas na obiteljske probleme i podsjeća one koji blagdane provode sami. Uz Bena Afflecka, glumačku postavu čine fantastični Christina Applegate, James Gandolfini, Catherine O’Hara i Bill Macy.

Komentari