Tourgent – nova genijalnost hrvatskih studenata

Piše
Domagoj Vušak

Aug 12, 2015

Tourgent je aplikacija hrvatskih studenata, a nakon dobrih rezultata cijeli projekt planira se širiti i izvan granica Hrvatske.

Organizacija putovanja golemi je problem turističkih agencija i autobusnih prijevoznika, a rješenje bi mogla biti aplikacija Tourgent trojice mladih hrvatskih poduzetnika. Tourgent je cloud rješenje koje nelinijskim autobusnim prijevoznicima olakšava organizaciju poslovanja i analizu profitabilnosti.

Spas za autobusne prijevoznike

– Važno je primijetiti da se radi o nelinijskom, odnosno grupnom autobusnom prijevozu. Primjerice, kada turistička agencija ili neka druga organizacija unajmi autobus za putovanje iz Zagreba u Rim. Aplikacija nije namijenjena za klasični autobusni prijevoz kod kojeg su prisutni redovi vožnje, objašnjava nam Matija Matija, student Fakulteta organizacije i informatike koji je idejni začetnik cijelog projekta.

Matija je s prijateljem Ivanom Jolićem, studentom zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, stvorio Tourgent. Kasnije im se pridružio i Milan Kovačić s varaždinskog FOI-a.

– Ivan radi na webu i Android aplikaciji, student je FER-a i poznajemo se još negdje od 5. razreda osnovne škole kada smo se upoznali online i počeli zajedno raditi na raznim web “projektićima” poput portala, foruma i slično. Milan je moj kolega sa FOI-a, a radi na Windows Phone i iOS aplikaciji. Prvotno je trebao samo izraditi prototip Windows Phone aplikacije kako bismo imali Windows Phone pokriven za jedno Microsoft natjecanje, no tad smo vidjeli da mu se sviđa raditi na Tourgentu, te da je spreman odvojiti mnogo vremena i volje pa smo se dogovorili da nam se pridruži kao co-founder, objašnjava nam Matija.

shift1

Tourgent kao web i mobilna aplikacija

Matija je uslugu razvio za svog oca, koji posjeduje prijevozničku kompaniju, a potom se obratio Joliću kako bi zajedno napravili pravi, potpuno funkcionalni proizvod. Tourgent olakšava komunikaciju svih uključenih u turu te praćenje troškova i profita po autobusu, turi ili na razini tvrtke.

Tourgent postoji kao web i mobilna aplikacija. U web aplikaciji prijevoznik dodaje svoje ture, vozače, vodiče, vozila, odnosno sve aspekte poslovanja. Osim toga, može vidjeti kad su mu i koji vozači slobodni, pregledati troškove i usporediti profit i trošak pojedinog putovanja.

Mobilna aplikacija namijenjena je vozačima koji na terenu mogu unijeti troškove goriva, kilometražu i slične aspekte, te vidjeti koje zadatke su im dodijelili menadžeri prijevozničkih kompanija. Planova za budućnost je puno, a jedan od njih je izlazak na inozemno tržište.

shift3

Plan je širiti poslovanje izvan Hrvatske

– Bez inozemnog tržišta Tourgent ne bi imao smisla jer je domaće jednostavno premaleno, tako da su inozemna tržišta dio plana od samog početka. Prodaja i sam projekt napreduju dobro, no uvijek može bolje pa težimo tome da se poboljšamo u svakom pogledu, dodaje Matija.

Matija se, kaže, bavi poslovnim dijelom projekta, no ima iskustva i u developmentu. Trojac je s Tourgentom ušao u finale edukacijskog programa Software Startup Academy, te su pobijedili na Shift konferenciji.

– Sve novce od nagrada ulažemo u daljnji razvoj Tourgenta. Trenutno smo u Zagrebu gdje smo unajmili stan kako bi se mogli posvetiti razvoju Tourgenta.

Poruka za kraj: Uz puno volje, sve je moguće

Zapošljavanje mladih česta je tema u Hrvatskoj. Sve je veći broj onih koji su sreću potražili izvan granica Lijepe naše. No, Tourgent je izvorni proizvod mladih Hrvata, a Matija je odlučio podijeliti par savjeta kako osnovati vlastiti biznis i uspjeti usred financijske krize.

– Potrebno je dosta rada i fokusa, no uz dovoljno volje sve je moguće. Mladim ljudima koji imaju ideju i znanje poručili bismo da se zapitaju imaju li nešto važno za izgubiti ako se odluče raditi na vlastitom biznisu. U većini slučajeva će odgovor biti da nemaju jer rijetko tko u toj dobi ima važne obaveze poput obitelji, kredita i slično, zaključio je Matija, jedan od osnivača Tourgenta.

Photo galerija (6 slika)

Komentari