Treba li dezinficirati ambalažu iz dućana

Piše
Vedran Mikulić

Mar 26, 2020

Branko Kolarić, epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” je u sklopu rubrike N1 Televizije “Pitajte stručnjaka” odgovarao na pitanja gledatelja o koronavirusu.

Svi smo u izolaciji, što će se dogoditi kada se vratimo u normalu i opet izbije pandemija jer virus nećemo ubiti, a cjepiva neće biti. Hoćemo li za par mjeseci opet ovako živjeti?

Jedan je mogući scenarij da će epidemija na ljeto proći, a drugi su scenariji različiti. Sada radimo na usporavanju širenja virusa i čekamo na cjepivo. Kako će ići s popuštanjem restriktivnih mjera, ovisi. Ako zaustavimo širenje mjere će se postupno ublažiti, vidjet ćemo kako se mijenja situacija i tako ćemo dozirati. Mislim da ćemo epidemiju staviti pod kontrolu i polako stjecati imunitet populacije, bilo cijepljenjem bilo prokuživanjem. Nećemo mjesecima živjeti ovako, no sada je vrijeme da napravimo sve što možemo.

Kako je moguće da dva umirovljenika ušetaju u benzinsku postaju, a pozitivni su na koronavirus?

Ne znam konkretan slučaj, no moguće je da se dogodi. Rekao bi da ima odgovornih sami po sebi, a ima i manje odgovornih kojima treba više represivnih mjera kako bi se držali protokola koji imamo. Jako je loše ako su zaraženi šetali, to je nedogovorno i bezobrazno prema onima koji se drže mjera.

Kakav je način liječenja za pozitivne na koronavirus koji su poslani na kućno liječenje i imaju blaže simptome, što im je činiti?

Ako budemo imali veći broj zaraženih prijeći ćemo na taj scenarij da ćemo ostajati kod kuće. Mjere su da ostaju u stanu i ne izlaze, žive u posebnoj sobi, da budu povećane mjere higijene, da su ukućani također pod nadzorom. Ako treba dodatna pomoć, javiti se nadležnim službama za dostavu hrane i lijekova, svi protokoli objavljeni su na stranicama HZJZ i Koronavirus.hr.

Je li sigurnije kupovati u velikim trgovačkim centrima ili malim kvartovskim trgovinama?

Generalno treba uključiti promišljanje. Ako se negdje zadržavamo, netko zakašlje i ta kapljiva doleti na nas u daljini od metar, metar i pol, mi rukama dotaknemo i prenesemo nosu, ustima i očima na lice, takvo ponašanje treba izbjegavati. Dakle u zatvorenom na daljini od dva metra u otvorenom prostoru metar, oni koji kašlju trebaju nositi zaštitne maske, trebamo paziti što radimo rukama. Osobna higijena, ne dodirivanje lica i prostora.

Treba li dezinficirati ambalažu iz trgovina, treba li prati hranu?

Trgovci znaju i imaju mjere dezinfekcije. Ne vidim potrebu dezinficirati svu ambalažu, tamo gdje više ljudi rukama dira policu ruke treba oprati, ako otvorimo ambalažu tjestenine i skuhamo, treba oprati ruke prije jela, ruke ne prinositi licu, provjetravati prostoriju i malo više čistiti.

Na što bismo trebali posebno obratiti pažnju: naočale, kreditne kartice, ključeve?

Ruke treba oprati prije no što jedemo i dodirujemo se, neki su opsesivni u dezinficiranju svega i u tome uživaju, no stalno čistiti i dezinficirati nema smisla i teško je tako živjeti.

Izvor: n1info

Komentari