Treba li propisati kodeks oblačenja za studente?

Piše
Petra Haleš

svibnja 23, 2019

U anketi u kojoj su sudjelovala 503 ispitanika, portal EduCentar istražio je mišljenje javnosti o pravilima odijevanja u školama i na fakultetima. Pitanje je glasilo: „Trebaju li obrazovne ustanove propisati kako se učenici/studenti trebaju oblačiti?”.

Fakulteti u Srbiji nedavno su propisali stroge kodekse oblačenja i ponašanja, namijenjene svim polaznicima i zaposlenicima ustanova. Kao uzrok uvođenja novih pravila ističu se učestali prigovori profesora na odijevanje studentica i studenata koji se, prema njihovu mišljenju, vrlo često neprimjereno i razgolićeno odijevaju za nastavu.

Portal EduCentar istražio je mišljenje građana o ovoj temi provođenjem ankete s jednim pitanjem: „Trebaju li obrazovne ustanove propisati kako se učenici/ studenti trebaju oblačiti?“. Ispitivanju se odazvalo 503 posjetitelja portala EduCentar.

Većina ispitanika (45%) smatra da je način odijevanja odabir svakog pojedinca, navodeći „Smatram da svaki učenik/ student ima pravo odjenuti što god želi“.

Jedan ispitanik to pojašnjava riječima:

„Stil odijevanja je također umjetnost te se tako pojedini ljudi na taj način izražavaju, a to ih čini sretnima“.

Otprilike trećina ispitanika (31%) dijeli mišljenje da je potrebno uvesti pravila odijevanja, jer je to izraz poštovanja prema institucijama i profesorima. U svojim komentarima navode da je to ‘stvar kućnog odgoja i poštovanja prema mjestu na kojem se nalaze‘.

Jedan od ispitanika objašnjava:

Pravila su uvijek dobra ako za cilj imaju veće dobro, u ovom slučaju kontrolu nad ponašanjem mladih koji u tom periodu istraživanja i pronalaženja sebe često donesu pogrešne izbore“. 

S druge strane, petina ispitanika (21%)  smatra da je potrebno uvesti kodeks odijevanja kako ne bi bilo razlike između učenika/ studenata. Jedan ispitanik predlaže školske uniforme kao idealno rješenje.

U svojim komentarima ističu:

„Mislim da od škola i obrazovnih institucija ne treba raditi modne piste za pokazivanje najnovije mode ili statusa osobne i kupovne moći. Škola je mjesto gdje svi imamo istu priliku da se obrazujemo i naučimo stvari u životu i svi imamo jednak start. Kako ćemo poslije i što ćemo i kamo ćemo, e tu smo uglavnom oslonac jedino sami sebi, a nekima su to i dalje roditelji. Mislim da je bolje ovima prvima, barem će se naučiti izboriti za sebe.“

 

Najmanji broj ispitanika, njih svega 3%, o ovoj temi ima neutralni stav, tj. svejedno im je postoje ili ne postoje pravila oblačenja za učenike/ studente.

Komentari