Treći SC Znanstveni kafići bavi se temom klimatskih promjena!

Piše
Mateo Galić

Mar 09, 2020

Treći SC Znanstveni kafić na temu Uzroci klimatskih promjena održat će se u četvrtak, 12. ožujka u kafiću Teatra &TD s početkom u 18:00. Ulaz besplatan.

O strateškom problemu čovječanstva već niz godina raspravlja se na najvišim razinama svjetske politike, od znanstvenih do interesnih „prodaja magle“. Analizu te kompleksne teme te uvid u svoja promišljanja predstavit će nam dr. Igor Čatić, dobitnik niza nagrada za svoj rad, između ostalih Državne nagrade za životno djelo u području tehničkih znanosti (za 2015.). Moderator je Luciano Rossa.

Prof. emeritus. Igor Čatić diplomirao i magistrirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, a doktorirao na Technische Hochschule u Aachenu.  Radio je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje od 1965. godine do umirovljenja 30. rujna 2006. u zvanju redovitog profesora. Do 2001. bio je voditelj katedre za obradu polimera. Brojne kolegije s područja proizvodnje plastičnih i gumenih tvorevina predavao je i na sveučilištima u Ljubljani, Mostaru, Osijeku i Splitu, te Visokoj tehničko školi u Karlovcu. Autor je niza knjiga iz navedenog područja te s izletima u društveno.humanističko područje.

Jedini je dobitnik Međunarodne nagrade za edukaciju (International Education Award) izvan SAD i Kanade. Za svoj ukupni doprinos znanosti, obrazovanju i drugim poljima dobio je nagradu Nikola Tesla (1977), Nagradu za napredak znanosti (1999), Nagradu grada Zagreba (2001) i nagradu tehničku kulturu Faust Vrančić za životno djelo (2005). Aktivan je u na području tehničkih znanosti, ali i na područjima jezika, filozofije itd. Osnivač je Društva plastičara i gumaraca, časopisa Polimeri te Kluba hrvatskih humboldtovaca.

Komentari