U Japanu diplome dijelio robot

Piše
Vedran Mikulić

Apr 06, 2020

Zbog trenutne pandemije koronavirusa studenti Univerziteta Business Breakthrough u Tokiju nisu imali tradicionalnu ceremoniju dodjele diploma. U pomoć je priskočio robot “Newme”.

Koristeći “Newme” mobilne robote s tabletom putem Zoom poziva, studenti su “mogli hodati” po pozornici i preuzeti diplome u hotelu Grand Palace u Tokiju.

Skupina od osam učenika osnovne škole održala je virtualnu ceremoniju mature u popularnoj igri “Minecraft”. Studenti Univerziteta u Pennsylvaniji bili su nadahnuti tom ceremonijom i ponovno su stvorili cijeli kampus u “Minecraftu” s planovima održavanja dodjele diploma i drugih događaja, piše Businessinsider.com.

Virtualna okupljanja postala su sve češća pojava, ali BBT univerzitet je prihvatio novi pristup, pomoću robota na daljinsko upravljanje kako bi ceremonija bila što stvarnija. Ceremonija je bila samo djelomično virtualna, a fizički su bili prisutni četiri učenika i nekoliko administratora. Ova svečanost je omogućena pomoću robota “Newme” ANA Grupe, koji se također koristi za posjete muzejima.

Kako je počelo i mi čekamo našeg “Newme” ljubimca. 🙂

Komentari