Otvorena baza životopisa za 15. Job Fair!

Piše
Lorena Sikavica

Mar 05, 2020

Ovogodišnje dugoiščekivano izdanje najposjećenijeg i zasigurno najpoznatijeg regionalnog sajma poslova, Job Faira, koje će se održati 13. i 14. svibnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, spremno čeka studentske karijerne pohode.

Trenutni i nedavno diplomirani studenti mogu pohraniti svoje životopise putem internetske stranice za bazu životopisa – koja je sada službeno otvorena!

U razgovoru s poduzećima koja su sudjelovala na prošlogodišnjem Job Fairu, saznali smo koje je informacije važno naglasiti, kako pojedine sadržaje treba strukturirati i što je bitno prilikom prezentacije osobnih vještina i znanja.

Svaki početak je težak

Prilikom izrade životopisa važno je napisati svoj obrazovni i poslovni timeline, u kojem je dobro istaknuti početak svog obrazovanja na fakultetu te koji ste smjer. Nadalje, poduzeća navode kako je poželjno navesti radno iskustvo (plaćeno ili volontersko), budući da posao uz fakultet može biti dobar pokazatelj radnih navika. Prvenstveno, studenti s iskustvom u struci mogu navesti i zadatke na poslovima koje su obavljali, a studenti koji nemaju relevantno iskustvo mogu navesti ostale poslove koje su obavljali ili – ako imaju više volonterskog iskustva – mogu volontiranje izdvojiti kao zasebnu kategoriju. Dodatan plus je i prilaganje svoje fotografije, koja olakšava poslodavcima prepoznavanje studenata koji su na njih ostavili dobar dojam na Job Fairu.

a

Vizualni izgled odraz je truda

Iako je fokus poslodavaca primarno na sadržaju životopisa, mnogi su istaknuli kako su dokumenti s iscrpno nabrojenim informacijama zahtjevni za čitanje. Strukturirani životopisi s istaknutim informacijama ključnima za vlastitu prezentaciju pružaju poslodavcima dobar uvid u kvalitete studenata. Također, životopisi s gramatičkim i pravopisnim greškama ostavljaju loš dojam, stoga je svoj životopis preporučljivo provjeriti koristeći digitalni pravopis ili alat ispravi.me.

Životopis kojem je jednostavno pratiti slijed i koji sadrži opis vlastitog iskustva, sposobnosti, vještina i kvaliteta u kratkom, jasnom i gramatički ispravnom sadržaju povećava vjerojatnost za ulazak u selekcijski postupak.

Poredak ističe i pokazuje napredak

Studente koji u slobodno vrijeme razvijaju svoje vještine i znanja ovim putem potičemo da to iznesu i u svojem životopisu. Poslodavci vole vidjeti istaknute vještine i dobiti opis iskustva prilikom kojeg su one razvijene. Isto tako, navođenje zadnje obavljanog posla kao prvog po redu, dobar je način za iznijeti zadnje, ažurne osobne informacije, koje su najčešće i najrelevantnije. Nadalje, kratki opis zadataka ili postignuća na radnom mjestu u formi natuknica najbolji je način za predočavanje iskustva, a samim time i isticanje napretka naspram prošlih poslova.

c

Što pobjeđuje i najbolji CV?

Životopis je važan za predselekcijsku fazu, ali osobno predstavljanje na Job Fairu može biti ključno. Upoznavanje uživo trenutak je u kojem studenti mogu ostaviti jako dobar prvi dojam. Ako životopis uistinu prikazuje osobne interese i dosadašnje radno iskustvo, uvelike će pomoći na selekcijskom intervjuu.

Kako do posla jednim klikom?

Pohrana životopisa moguća je od sada pa sve do završetka sajma, stoga potičemo studente da urede i pohrane svoje životopise na vrijeme te osiguraju sebi priliku za kvalitetnu poslovnu karijeru. Pohrana životopisa u bazu prije i za vrijeme trajanja sajma omogućit će studentima dobivanje jedinstvenog QR koda, pomoću kojeg će se studenti predstavljati poslodavcima prilikom pohoda na poslove. Svi QR kodovi skenirani za vrijeme trajanja sajma poslodavcima će služiti kao podsjetnik pomoću kojeg će lakše pronalaziti životopise studenata, stoga skeniranjem svog QR koda studenti povećavaju svoju vidljivost u mnoštvu, a samim time i vjerojatnost za zaposlenje.

Za više informacija pratite internetsku stranicu sajma poslova, Facebook stranicu i Instagram profil. Sajam organiziraju FER, Centar karijera FER-a, Savez studenata FER-a (SS FER) i Klub studenata elektrotehnike (KSET).

Komentari