U Zadru kreće novi studij

Piše
Petra Haleš

Sep 06, 2017

Na zadarskom Sveučilištu sinoć je i službeno predstavljen novi diplomski studij pokrenut s ciljem stvaranja novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva.

Studij pod nazivom – Održivo upravljanje vodenim ekosustavima trajati će dvije godine, a nastao je zahvaljujući EU projektu – Blue smart  te uz podršku našeg najvećeg poslodavca u sektoru ribarstva, tvrtke Cromaris. Prijave za upis kreću od sredine ovoga mjeseca, a slobodno je 30 mjesta.

Studij je namijenjen svim studentima koji su zainteresirani za nastavak školovanja na diplomskoj razini s područja biotehničkih znanosti, koga posebno zanimaju tematike vezano za more, za slatku vodu, znači za vodeni okoliš, za akvakulturu, ali i zaštitu tog okoliša, objasnila je Bosiljka Mustać, pročelnica Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu.

Renata Barić, voditeljica Cromarisovog Odjela za istraživanje i razvoj:

Najviše nam nedostaju tehnolozi na uzgajalištima, u mrijestilištima, nedostaju nam razni profili uzgajivača ribe, hranioci, radnici u preradi. Ove godine imali smo velik problem u potrazi za radnom snagom.

Prema nekim procjenama u sektoru ribarstva u Hrvatskoj je zaposleno oko 25 tisuća ljudi, no i dalje postoji manjak znanja kod zaposlenika i nedostaje stručne radne snage.

Izvor: Radio Zadar

Komentari