Uber i NASA razvijaju UberAir – leteći taxi

Piše
Vedran Mikulić

Nov 09, 2017

Uber je potpisao ugovor s američkom svemirskom agencijom NASA-om s kojom će zajednički razvijati softver za upravljanje autonomnim letećim taksijima.

Jeff Holden iz Ubera i službeno je objavio potpisivanje ugovora o novoj usluzi na Web Summit samitu u Lisabonu. Najavio je kako se testni letovi UberAira letećeg taksija u Los Angelesu očekuju 2020. godine. Ovakvi taksiji moći će primiti četiri putnika, a njihova maksimalna brzina će iznositi 322 km/h.

1

Leteća taksi usluga vjerojatno će biti potpuno eletrična, a putovanje koje korištenjem običnog automobila traje 80 minuta u vrijeme prometne špice biti će skraćeno na samo četiri minute. Cilj Ubera je da ova taksi usluga bude u uporabi do Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. godine, ali eksperti iz ove oblasti ne polažu velike nade da će leteći taksi ikada biti stvarnost.

“Kako bismo ovo uradili sigurno i efikasno, potrebna je promjena tehnologija za upravljanje zračnim prostorom. Kombinacijom Uberove ekspertize u softveru te NASA-inog iskustva u svemiru, možemo napraviti ključni korak naprijed”, izjavio je Holden.

2

Uber neće samostalno proizvoditi dronove, nego će to činiti pet partnerskih kompanija koji rade na novim tipovima letjelica s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja. Da misle ozbiljno govori i činjenica kako je ove godine  Uber zaposlio dvojicu NASA-inih veterana koji su na čelu tima zaduženog za dizajn UberAira i razvoj softvera za upravljanje zračnim prometom.

Komentari