Konferencija „Moj glas u EU“

Piše
Lorena Sikavica

Apr 12, 2019

Ekonomska klinika, neprofitna udruga studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova te pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović organizira 24. i 25. travnja konferenciju „Moj glas u EU“ s ciljem uključivanja šire javnosti u raspravu o EU te ulozi Hrvatske u EU, a podržana je i financirana od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Na konferenciji će se održavati paneli i javne debate, u kojima će govornici putem web platforme moći u live vremenu postavljati pitanja govornicima, što konferenciju čini dinamičnom i drukčijom. Prvi dan konferencije fokusiran je na aktualne gospodarske i ekonomske teme, dok je drugi dan orijentiran na teme društvenog karaktera.

 „Kroz svoj rad i studiranje zaključili smo da javnost, a pogotovo mladi, koji čine temelj promjena i boljitka društva ne posjeduju dovoljno informacija niti imaju dostatnu količinu prilika informirati se i postati svjesniji važnosti i prilika povezanosti Hrvatske s EU, kao i mogućnosti koje im se nude. Smatramo da se različitim inicijativama može poboljšati stanje i da se treba zalagati za povećanje informiranosti i veću građansku participaciju. Na temelju prethodnih iskustava i projekata i različitih izvora informacija koje upucuju na uistinu zabrinjavajuće stanje javne svijesti i znanja o načinima donošenja odluka i prilika za potpore unutar EU, te o EU općenito, odlučili smo ovim projektom adresirati probleme i nastojati pridonijeti njihovom rješavanju. Želimo potaknuti građane da se informiraju i pitaju pitanja koja ih zanimaju“, ističe Ema Skupnjak, voditeljica projekta „Moj glas u EU“.

Poduzetničke prilike, poljoprivredni trendovi te demografski izazovi samo su neke od tema rasprave stručnjaka, profesora i akademika. Ono što čini „Moj glas u EU“ jedinstvenim projektom upravo je namjera razmjene stavova između građana i stručne javnosti putem platforme Mentimeter koja omogućuje postavljanje pitanja govornicima u stvarnom vremenu.

Projekt je namijenjen svim zainteresiranim građanima, studentima i mladim poduzetnicima koji žele iskazati svoje interese i potrebe, naučiti više o svojim mogućnostima i pravima te najvažnije, sudjelovati u budućem procesu rasprave i planiranja aktivnosti u područjima unutar okvira Europske unije, koja dotiču i svakodnevan život građana. Kao mladi ljudi i mlada organizacija, Ekonomska klinika ovim projektom želi studente i građane potaknuti na aktivno razmišljanje i participiranje u kreiranju i donošenju odluka te jačanje svijesti o važnosti doprinosa građana i njihovih stavova o temama koje se tiču Hrvatske i Europske unije.

O Ekonomskoj klinici:

Ekonomska klinika je neprofitna studentska udruga koja okuplja tim proaktivnih studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji u suradnji s mentorima – istaknutim članovima akademske zajednice i vanjskim stručnim suradnicima iz poslovne zajednice pružaju usluge besplatnog savjetovanja koje je namijenjeno građanima, mladim poduzetnicima, socijalnim poduzetnicima i neprofitnim udrugama. Ekonomska klinika provodi niz projekata, radionica i edukacija kojima je cilj podići opću razinu financijske pismenosti u društvu te potaknuti poduzetničku klimu u Republici Hrvatskoj.

Više informacija o Ekonomskoj klinici možete pronaći na službenoj internet stranici ili putem društvenih mreža Facebook i Instagram, kao i na Facebook događaju Moj glas u EU, gdje se nalaze najave govornika i popis panel rasprava i radionica.

Komentari