Fizioterapija rješava probleme ženskog zdravlja

Piše
x-ica tim

Nov 04, 2019

Mlade žene nerijetko se već tijekom studija susreću s prvim ozbiljnijim ginekološkim problemima. 

Ginekološki problemi poput bolnih menstruacija, policističnih jajnika, mioma, cisti, čestih upala, neregularnog ciklusa, PMS-a, hormonalnog disbalansa, smanjene seksualne želje i reproduktivnih problema vrlo su česti kod mladih žena.

Obratiti pozornost na žensko zdravlje od prvih simptoma važan je zadatak svake majke djevojčica, čija se odgovornost s godinama prebacuje na djevojke i mlade žene. Sve je veći broj ginekoloških problema kojima je uz odlazak ginekologu, neophodan timski pristup koji uključuje veći broj specijalista različitih područja. Jeste li znali da i fizioterapija može imati veliku ulogu u procesu rješavanja problema ženskog zdravlja? Upravo fizioterapijski pristup problemu već je uspješno riješio probleme brojnih žena – rekli su nam iz Privatne prakse fizikalne Terapije Jadranka Brozd – evo kako.

Najčešći uzroci tih poteškoća su nezdrave navike ili načini života na koje svi mi možemo i trebamo utjecati, od sjedilačkog načina života, pretjeranog stresa i napetosti pa sve do loše prehrane. Jedan od čimbenika je loša postura ili loše držanje tijela, koje je popraćeno tenzijom i napetosti u mišićima i mekim tkivima. Kada osjetimo probleme u tijelu, moramo biti svjesni da je naše cijelo tijelo povezano, te da su svi sustavi u našem tijelu međuovisni. Moramo se zapitati kakva nam je cirkulacija i funkcija, jer je upravo ona osnova dobrog zdravlja.

Koji je prvi korak? Stručnjaci preporučuju odlazak na fizioterapijsku procjenu posture koja je temeljni pregled kojim se preko specifičnih testova i usmjerenih procjena pokretljivosti i simptoma dolazi do uzroka problema i prijedloga tretmana. Terapijskim postupcima i uključivanjem korisnika u proces prirodno, trajno i učinkovito rješavaju se stanja i problemi s fizioterapijske strane.

Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd specijalizirala se za programe ženskog zdravlja čije su terapije uspješno otklonile brojne individualne simptome, uzroke i probleme žena, / kroz/ kombinacijama manualnih i aparaturnih tretmana kao i nizom tehnika i specijaliziranih vježbi.

Revolucija u specifičnim vježbama za žensko zdravlje – AVIVA dance

U svijetu sve se veći broj žena okreće AVIVA dance metodi liječenja svojih problema. AVIVA dance je sustav specifično oblikovanih vježbi , uz zabavnu glazbu, za ciljano djelovanje na probleme ženskog zdravlja. Ova metoda pomaže kod rješavanja problema s inkontinencijom, neregularnim menstrualnim ciklusom, PMS-om, bolnom menstruacijom, cistama i brojnih drugih. Bazični program sadrži osamnaest jednostavnih, ali jako učinkovitih vježbi. Samo neki od efekata koje proizvodi ovaj način vježbanja su jačanje mišića i funkcije zdjeličnog dna, povećanje mobilnosti zdjelice I lumbalne kralježnice te pozitivan psihološki učinak koji je izrazito važan. Zbog ritmičke kontrakcije i relaksacije oko i na organima u maloj zdjelici dolazi do povećanja cirkulacije u tom području, opskrbe stanica hranjivim tvarima i hormonima te ubrzanje metabolizma. Za zdravlje spolnog sustava iznimno je važna kvalitetna i uravnotežena prehrana koja u kombinaciji s AVIVA vježbama vodi do velikog napretka i smanjenja ženskih problema, ali uz to blagotvorno djeluje na raspoloženje – odmah!

Vjerujem da većina žena ostane začuđena kada čuju da postoje vježbe kojima mogu utjecati na balans spolnih hormona i na svoje reproduktivno zdravlje. I sama sam bila jedna od njih. Kao fizioterapeut, znala sam kolika je moć pokreta i vježbi na zdravlje i bila sam veoma uzbuđena što i takve vježbe postoje. Odlučila sam postati trener, kako iz osobnih razloga, tako i zbog razgovora s brojnim korisnicama koje su tražile drugačija, prirodnija rješenja za svoje probleme. Rezultati govore da je prvi efekt veća razina energije, a nakon određenog ciklusa vježbanja smanjenje/nestanak drugih simptoma. Uz rezultate, ono što je bitno je da je trening zabavan, da se žene povezuju i dijele svoja iskustva. Uz vježbe, osvješćujemo žene o drugim bitnim čimbenicima poput važnosti posture, dobre mobilnosti, ulozi ožiljaka i doživljenih trauma kroz život. To je holistički pristup koji donosi najbolje rezultate.’ – istaknula je Viktorija Mišura, voditeljica AVIVA Dance programa u Privatnoj praksi fizikalne terapije Jadranka Brozd.

Ponekad je za žensko zdravlje potrebno samo odvojiti vrijeme za sebe i opustiti se ili priuštiti si nešto za vlastito uživanje i ljepotu. S tom svrhom primjenjuju se relaksirajuće i vitalizirajuće masaže tijela, limfne drenaže te određeni manualni tretmani o kojima možete više pročitati na stranicama Privatne prakse fizikalne terapije Jadranka Brozd i pronaći nešto za sebe. Rješenja najčešće postoje – samo ih treba potražiti.

Fizikalna terapija Jadranka Brozd prijatelj studenata

Komentari