Ultimate kao 16. sport na Kampusijadi 2015.

Piše
Daria Bićanić

svibnja 23, 2015

Program Kampusijade ove je godine bogatiji za još jedan sport – Ultimate. 

Ultimate je uzbudljiva, beskontaktna timska igra u kojoj je glavni rekvizit frizbi, a igra se na sveučilištima diljem svijeta. Ultimate objedinjuje najbolje elemente iz nogometa, košarke i američkog nogometa u igru koju je jednostavno naučiti, a uz to je vrlo aktraktivna, ali i zahtjevna. Let diska zrakom i njegovo kretanje između igrača izaziva jednako divljenje i ovisnost onih koji ga igraju, ali i onih koji gledaju ovu zanimljivu igru. Ultimate omogućuje spektakularno osmišljene akcije, golove i dodavanja.

Kako izgleda Ultimate?

Ultimate se igra između dvije ekipe 7 na 7 (može i 5 na 5) u kojima mogu ravnopravno sudjelovati i muški i ženski igrači. Teren je pravokutan i ima dvije “gol zone”, kao u američkom nogometu. Igrač s diskom ne smije trčati, a nakon što uhvati disk treba se zaustaviti i pokušati dodati disk svojem suigraču koji može trčati bilo gdje po terenu do trenutka dok ga ne uhvati. Cilj ekipe koja napada je da postigne gol na način da disk dobaci do igrača koji se u trenutku hvatanja diska nalazi u gol zoni. Obrana ih naravno u tome treba spriječiti, ali u tom nastojanju ne smije doći do kontakta s igračima u napadu i disk smiju napadati samo za vrijeme dok se nalazi u zraku. U slučaju da ekipa koja napada napravi grešku u napadu, tako da im disk padne na pod ili izvan terena, dolazi do gubitka diska i obrambena ekipa postaje napad te nastavlja igru s mjesta na kojem se disk nalazi.

“Spirit of the game”

Posebnost ove igre je u tzv. “Spirit of the game” što je zapravo evolucija “Fair playa” do razine da nema potrebe za sucima te da sami igrači rješavaju nesuglasice, prekršaje i povrede pravila međusobno na terenu. Taj duh tolerancije razlikuje ovaj sport od većine drugih i potiče na razvoj razumijevanja i poštovanja između sudionika ultimate natjecanja.

U Hrvatskoj se Ultimate igra više od deset godina, a ove će godine prvi puta Hrvatska ultimate reprezentacija sudjelovati na Europskom prvenstvu u Danskoj.

Ultimate na Kampusijadi

Na Kampusijadi Hrvatski Flying Disc Savez u suradnji sa zagrebačkim klubovima FDK Zagreb, MamuTi na Travi i Chicks With Discs priprema vrlo atraktivan i raznolik program.

Glavni dio programa je turnir u ultimateu između studentskih ekipa koje će se boriti za pobjedu koja im donosi osvajanje ultimate paketa koji uključuje 5 diskova.
Svi prijavljeni studenti dobit će kupon za besplatni trening u klubovima te mogućnost besplatnog sudjelovanja na cjelodnevnom Ultimate kampu koji se održava 30. svibnja nadomak Zagreba na terenima NK Orešja. Prijaviti se mogu cijele ekipe ili pojedinci od kojih će se složiti “pickup” timovi, a svaki tim će imati barem jednog pridruženog iskusnog igrača koji će pomagati oko organizacije igre i objašnjavanja pravila.

Poziv studentima da se prijave

Trener Hrvatske ultimate reprezentacije, Gérard Mellé, zajedno s još nekoliko članova reprezentacije održat će nekoliko radionica tijekom dana kako bi studentima što više približili ovu prekrasnu igru. Osim toga, studenti će moći nabaviti službene ultimate diskove po studentskim cijenama, a kao dio “fundrising” kampanje za odlazak u Dansku, moći ćete kupiti i palačinke koje će pripremiti igrači klubova.

Sam program će započeti u 10 sati prijavama za turnir i za prvu Ultimate radionicu koja će biti održana u 11 sati. Završetak prijava je planiran za 12h. U pauzi prije završnice turnira održat će se još jedna radionica u 14 sati, a sama demostracija bacanja i razgovor o pravilima i načinu uključivanja u klubove studenti će moći doznati kroz cijelo vrijeme održavanja Kampusijade.

Hrvatski Flying Disc Savez poziva sve studente da se okušaju u ovoj atraktivnoj igri koja će, vjerujemo, kod mnogih izazvati i ovisnost igranja.

Vidimo se na frizbiju!

Sva dodatna pitanja možete postaviti na info@hfds.hr.

Photo galerija (6 slika)

Komentari