Umišljeni bolesnik u jubilarnom 50. izdanju u Gavelli

Piše
Ana Leko

Jan 09, 2017

Svi ljubitelji kazališta, dobrih i zabavnih predstava, u srijedu mogu u GDK Gavella pogledati odličnu predstavu Umišljeni bolesnik, koja će svečano obilježiti svoju 50. izvedbu.

U srijedu, 11. siječnja, u 19:30 sati u kazalištu Gavella svečano će se izvesti 50. izvedba predstave Umišljeni bolesnik J.B. P. Molièrea, u režiji Krešimira Dolenčića.

umisljeni-b1Umišljeni bolesnik (La Malade imaginaire), komedija-balet u tri čina, posljednje je Molièreovo djelo, premijerno izvedeno 1673. godine. Veliki komediograf i glumac, dugo bolestan od tuberkuloze, kolabirao je na četvrtoj izvedbi, u ulozi Argana, te je ubrzo preminuo. Njegov je tekst nastavio živjeti, pa je ova bespoštedna satira na temu liječnika i medicine, njihove prijetvornosti i pohlepnosti, do danas ostala stalna gošća kazališnih pozornica, neprestano provocirajući nove pristupe. Bezobrazan i anarhističan, ironičan i zajedljiv – ovo je Molière koji propituje ne samo svoj i onodoban, već i naš, ovodobni svijet, koristeći humor kao oruđe za dinamičan dramski obračun s onim što mu smeta.

Od svoje premijere u rujnu 2015. godine Umišljenog bolesnika vidjelo je više od šesnaest tisuća gledatelja, a osim na matičnoj pozornici, vidjela ga je publika u Čakovcu, Mariboru, na Dubrovačkim ljetnim igrama, na Festivalu purgatorije u Tivtu, u Sarajevu i Slavonskom Brodu.

Na četvrtim Bobijevim danima Anja Šovagović je, za ulogu Toinette, dobila nagradu za najbolju glumicu.

umisljeni9

Režiju potpisuje Krešimir Dolenčić, dramaturginja predstave je Ana Tonković Dolenčić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja je Tea Bašić, a autor glazbe Matija Antolić. Neobuzdanu satiru na pozornicu donose Enes Vejzović, Barbara Nola, Anja Đurinović, Anja Šovagović Despot, Sven Šestak, Igor Kovač, Siniša Ružić, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović, Natalija Đorđević, Iva Peter Dragan i Matija Antolić /Vjekoslav Babić.

Teks i fotografije: PR GDK Gavella

GDK Gavella – prijatelj studenata

Komentari