Uskoro otvorenje Studentskog doma “Leopold” u Vukovaru

Piše
Petra Haleš

Sep 15, 2018

Jučer je vukovarsko veleučilište “Lavoslav Ružička” obilježilo svoj dan i 13 godina uspješnoga rada.

Dr. sc. Mirko Smoljić tom je prigodom naveo pomake u funkcioniranju ustanove u prošlih 3,5 godina, koliko obnaša dužnost dekana.

Ova nam je godina jako važna jer završavamo Studentski dom “Leopold”. Otvorenje je trebalo biti danas, no nužno je još riješiti administrativne poslove oko uporabne dozvole i nadam se da će to biti gotovo za 15-ak dana. U utorak ćemo od 11 do 16 sati imati dan otvorenih vrata kako bi učenici, studenti i građani mogli doći i pregledati nove prostorije. Po projektu smo do kraja rujna dužni organizirati i završnu konferenciju te se nadam kako ćemo se nakon tehničkog pregleda usuglasiti s političarima i prirediti svečanost otvorenja novosagrađenoga objekta – rekao je Smoljić i dodao kako će natječaj za smještaj u studentskom domu raspisati do kraja rujna i naknadno odlučiti kada će biti prvi dan useljenja studenata.

Naglasio je kako su u dijelu studentskog standarda napravili veliki pomak te osnovali studentski servis kako bi mladi ljudi koji studiraju u Vukovaru mogli raditi, što je dobro i za gospodarske subjekte u gradu i županiji.

– Imamo značajan iskorak u znanstveno-istraživačkom radu i više međunarodnih znanstvenih projekata s Institutom za antropologiju te znanstvenicima iz Velike Britanije. S Gradom Vukovarom potpisali smo sporazum za Radnički dom u Borovu naselju i pred nama je nekoliko godina velikog posla kako bismo osnovali nove studijske programe i popunili taj prostor od 6500 kvadrata – istaknuo je dekan.

Pojasnio je kako su na temelju sporazuma s Vukovarskom razvojnom agencijom zajednički aplicirali na Europski socijalni fond vezano za izradu studijskih programa u okviru visokog obrazovanja. Predložili su financiranje izrade studijskog programa koji bi se vezao na ekonomski odjel trgovine.

– Usto bismo napravili i nastavak na stručni studij javna uprava. Pravni fakultet u Osijeku ima 4. i 5. godinu, a mi bismo napravili inovativni studijski program čiji je radni naziv Sigurnost pograničnih područja, gdje bi titula bila specijalist kriminalistike – rekao je.

Veleučilište Vukovaru daje karakter studentskog grada, no dekan ukazuje da se studenti žale zbog nedostatka izvannastavnih sadržaja. Kako su osnovani studijski programi fizioterapije u Rijeci, Varaždinu i Zagrebu, dio studenata iz Vukovara nastoji prijeći u druge sredine, gdje se nudi niz aktivnosti za ispunjavanje slobodnog vremena.

Izvor: Glas Slavonije

Komentari