Vikend odmor u Gibraltaru

Piše
Ines Gerl

Nov 20, 2018

Zaputila sam se u Sevillu na više dana međutim u njoj nisam našla dovoljno zanimljivih sadržaja pa me put vodio dalje već idući dan. Gdje ću, kako ću? Otvorim atlas i ugledam Gibraltar. Slabo ga se sjećam iz osnovne škole pa brzo proguglam o njemu. 

U tom trenutku mi Trip advisor izbacuje sliku sa majmunima na planini (koje volim najviše na svijetu) i odlučim odmah rentacarom prema njemu.

Nakon tri sata vožnje stižem na granicu (ako ju možemo tako nazvati). Doslovno se jednim korakom prebacim iz jednog grada na dnu Španjolske u drugu državu. Odmah me špotaju da Gibraltar nije država nego prekomorski teritorij Britanije. Trebala sam bolje slušati na zemljopisu.

Na samom ulasku primjećujem aerodrom koji se nalazi uz glavnu cestu te se ta ista cesta zatvara par puta na dan kad avion slijeće jer postaje dio piste.
S obzirom da je studeni, klima je divna. Napokon je negdje toplo i ne puše. Ugodnih dvadeset stupnjeva. Veliki cvijetovi hibiskusa na svakom uglu. Crvene telefonske govornice odmah daju do znanja čiji je teritorij.

Rock mountain je ispred mene i zove me. Tri sata hodanja do vrha gdje se nalaze majmuni. Nisam adekvatno odjevena niti opremljena, a o kondiciji da ne pričam (smijeh). Kupujem kartu za žičaru koja iz centra vozi 3 min do vrha Rock mountaina sa kojeg na sunčan dan puca pogledat na Španjolsku i Maroko.

WhatsApp Image 2018-11-16 at 15.01.02 (1)

Izlazim iz žičare i postajem meta majmuna koji mi se penje na leđa i pokušava otvorit ruksak.
Ne uspjeva ga otvorit pa postaje agresivan i grize mi lakat. Djelatnica dućana sa suvenirima ga jedva uspije otjerat ali ugriz ostaje. Boli. Poprilično. Hvata me panika. Prvi put u životu nemam putno osiguranje. Djelatnica mi kaže da su cjepljeni i da nema problema da stalno grizu turiste.

WhatsApp Image 2018-11-16 at 15.01.02

Planina je njihovo prirodno stanište, a ljudska ruka je odlučila na tom mjestu napraviti vidikovac. E pa sad: ko tu kome smeta. Makaki majmuni su jedini te vrste na kontinentu i zaštićeni su. Ukoliko turistu padne na pamet bacati im hranu, ne gine mu kazna od 40 000 kuna.
Ispijam žesticu da dođem k sebi i krećem u obilazak planine. Majmuni na svakom koraku. Manijakalno skrivam ruksak od njih. Pogled je fantastičan. Miris mora i čistog zraka. Postajem zen. To mi treba. Zato sam se i maknula iz Španjolske.

WhatsApp Image 2018-11-16 at 15.01.02 (4)

Spuštam se žičarom sa planine u obilazak centra i plaža. Auto se ovdje uopće ne koristi, samo motori, jer je površina teritorija 6km2 i sve je usko i brdovito i poprilično naseljeno. Njihov jezik zove se llanito i mješavina je mediteranskih jezika. Zanimljivo zvuči.

Plaže su divne, pješčane, tople. Oh, da je bar ljeto. Kupala bi se odmah.
Noć se polako spušta. Uputim se prema granici jer je vrijeme za povratak. Usput saznajem da su se ovdje oženili John Lennon i Yoko Ono te da se njihova miss krunila u spilji na planini.
Zanimljiv teritorij moram priznat.

Ostaje mi u lijepom sjećanju unatoč zgodi sa majmunima i sa osmijehom na licu vozim prema Portugalu.

Do lutanja !

Komentari