Vobiscum – kurirski projekt varaždinskih studenata

Piše
Domagoj Vušak

Aug 08, 2015

Luka Juraga, Denis Knežević i Kristijan Jedvaj, studenti Fakulteta organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu predstavili su svoj projekt Vobiscum.

Trojica studenata prijavila su se na natječaj Poslovnog dnevnika “Hrvatska pamet Hrvatskoj” gdje su predstavili svoj projekt Vobiscum, prema kojem bi u Varaždinu pokrenuli biciklističku kurirsku službu za dostavu paketa.

Dostava pristupačnija građanima

– S obzirom na to da je Varaždin poznat kao grad bicikala, zašto ne bismo to primijenili i u poslovanju. Sam naziv Vobiscum dolazi od latinskog izraza koji u doslovnom prijevodu znači ‘S vama’, odnosno, Vobiscum bi u svakom trenutku bio tu, kada bilo tko zatreba kurirske usluge. Uz primjenu jeftinog oblika putovanja, pruža se prilika za snižavanjem cijena, pa bi ove usluge bile pristupačnije većem broju građana, rekao je trojac.

Žele olakšati dostavu paketa, ubrzati je i smanjiti troškove. Prema njihovim riječima, smanjenje troškova poslovanja pruža priliku za smanjenjem cijene dostave što bi se trebalo dobro odraziti na klijente.

Niskom cijenom do profita

– Naša strategija bila bi dijelom preuzimanje klijenata od već postojećih kurirskih službi, a dijelom, stvoriti pozitivnu klimu i privući ljude da koriste naše usluge, kaže trojac i dodaje:

– Misija je stvoriti brzo, efikasno i jeftino okruženje, kako bi ljudi mogli lakše slati pakete unutar gradova uz nisku naknadu. Naša vizija je postati poduzeće kojem se vjeruje te se proširiti i na ostale gradove u Hrvatskoj u kojima postoji potreba za ovakvim oblikom poslovanja. Cilj je na temelju niskih cijena, ali uz veliki dnevni promet stvoriti profit, što bi otvorilo mogućnost za širenje poslovanja. Glavni razlog jest omogućiti što većem broju građana da koristi usluge ekspresne dostave što se do sad zbog visokih cijena činilo nemogućom misijom.

Diplomski rad postaje posao

Vrijednost samog ulaganja u projekt procijenili su na 64.800 kuna, uzevši u obzir vrijednost sve potrebne pokretne i nepokretne imovine, te sredstva potrebna za ljudske resurse. Na početku bi im trebalo šest djelatnika, od kojih bi petoro bilo dostavljači a jedan referent koji bi vodio računa o pismima i paketima te koordinirao dostavljače.

Projekt je nastao kao projektni zadatak na fakultetu, a ideja je došla jer su, kažu, kurirske usluge u Varaždinu vrlo skupe, te pješačke zone dodatno ometaju kretanje vozila.

– Ako bismo prevozili pakete biciklima, smanjili bi probleme gradskih gužva i jednosmjernih ulica, a s obzirom na niže troškove vozila i manje potrebe za gorivom, uvidjeli smo odličnu priliku kako ljudima pojeftiniti usluge koje stalno koriste”, zaključili su autori projekta.

Izvor: Poslovni dnevnik

Komentari