Ortoreksija i iskrivljena predodžba o zdravoj prehrani

Piše
Nenad Bratković

Sep 18, 2018

Drage studentice i studenti, od danas na našem portalu počinjemo s objavljivanjem stalne rubrike KAKO SE ZDRAVO HRANITI koju će za vas pisati magistar nutricionizma Nenad Bratković, sveučilišni magistar fitofarmacije i dijetoterapije, osnivač i voditelj nutricionističkog savjetovališta NutriKlinika, te direktor tvrtke NutriConsult d.o.o.

Za zdravo tijelo i zdrav duh potrebna je i zdrava prehrana…

Naše studentice i studenti, kao i svi mladi, vole brinuti o svome zdravlju, ali isto tako i o svome izgledu. O, njemu možda čak i više…

Momcima je želja tijelo s više mišića, a manje potkožnog masnog tkiva, dok djevojke pak, vječito nastoje još malkice biti mršavije, biti lijepoga tena…

Ali, na putu do ovih rezultata neizostavno se isprepliće i prehrana, a onda i znanost o prehrani – nutricionizam kojega mnogi percipiraju kao znanost o mršavljenju u kojoj se preferira ujednačena i dosadna prehrana.

Posve pogrešno!

belly-2354_1920

Od danas će mi biti veliko zadovoljstvo otkrivati vam svijet prehrane ili hrane kojom se mogu postići tako primamljivi ciljevi.

Promišljanje o vitkom tijelu kao uzoru posve je legitimno i prikladno za vašu dob.

Zdravo promišljanje o zdravlju kroz prehranu, poželjno je u svakoj dobi, a ne samo za vrijeme studiranja… No, svaka realnost nerijetko je u opasnosti da ode u krajnost…

Tako, kada promišljanje o prehrani i vježbanju postane opsesivno, (što znači da vas te misli obuzimaju svakodnevno i po nekoliko sati), riječ je o pouzdanom znaku da stvari izmiču kontroli i da s punim pravom možete sumnjati na podlu ortoreksiju ili poremećaj ispravnog hranjenja.

Ortoreksija je relativno nov poremećaj u prehrani s mnogo perfidnih lica kojim truje mentalno zdravlje, u pravilu, vas mladih ljudi.

U čemu je caka?

Pa za početak, za razliku od vremena kada sam ja studirao (bila su to neka romantičarska vremena u kojima nije bilo društvenih mreža), danas su poruke na tim društvenim mrežama izrazito agresivno i perfidno nametnute.

Upalite aplikaciju društvenih mreža i slike samo dolaze… među njima su, naravno, i one o prehrani, vježbanju, zdravlju i svemu onome što ono podrazumijeva.

No, osim napisa stručnih autoriteta, u tom se prostoru nameću celebrityji sa stotinama tisuća i milijunima likeova.

Nakon samo nekoliko klikova pred vama je nabildani Instagram Celebrity koji pokazuje svoj six-pack trbuh držeći tanjur s rižom i bjelanjcima jajeta, dok Celebrity trenerica pokazuje lijepo zaobljenu guzu uz koju je ilustracija sa slikom piletine i kuhane brokule s malo riže…

Na drugom pak, Instagram postu nalazi se Celebrity uzor koji uz biceps i visoku definiciju mišića ponosno pokazuje posni sir, tunjevinu i par listova salate…

Percepcija ovih slika koje se stvaraju u sinapsama promatrača nije nimalo bezazlena… „Ako želim i ja tako izgledati, moram odmah saznati što i kako oni  vježbaju, moram jesti to što oni jedu…“

Evo još jednog mogućeg scenarija: trener u teretani šalje vam svoje poruke o idealnoj prehrani, pa onda vi te savjete šaljete svome frendu, pa on svojoj djevojci… pa, ta djevojka svojoj dragoj prijateljici… pa, onda počinje googlanje i istraživanje… traženje prečaca… i… evo vas, u kratkom vremenu, a da toga niste svjesni, u začaranom krugu žudnje za svojim idealom koji naravno, između ostaloga, uključuje, odnosno, isključuje i pojedine vrste namirnica.

U praksi, vjerujte mi, to izgleda puno dramatičnije, nego što bi se na prvu mogao steći dojam.

U moje nutricionističko savjetovalište dolaze nesigurne djevojke kojima se naprosto gadi vlastito tijelo, djevojke kojima izostaju menstrualni ciklusi, momci s teškim probavnim funckionalnim poremećajima probave, mladi ljudi s lošim statusom kože i narušenim mentalnim zdravljem…

Za uzroke svih ovih anomalija nerijetko je dovoljan samo uvid u obrasce njihove prehrane, da bi se otkrila zastrašujuća korelacija…

I, zato, drage studentice i studenti, molim vas prihvatite ovaj jednostavan, a tako važan nutricionistički savjet:

zdrava prehrana koja se promovira uz vježbanje i postizanje atletskog izgleda, ne podrazumijeva robovanje jednoj te istoj kombinaciji namirnica!

fitness-3168246_1280

Raditi na ljepoti tijela, ne znači biti u svakodnevnoj patnji i odricanju od hrane. Štoviše, zdrava prehrana koja vodi vašem zdravlju i ravnoteži vaše psihe, pa na kraju i poželjnom udjelu masnog tkiva u vašem tijelu može biti izuzetno ukusna i pravi doživljaj za nepce!

Ali, tu vam moram dati još jedan, ne manje važan savjet da i u takvom načinu prehrane nema mjesta varanju, skrivanju, prejedanju ili nedaj Bože, izgladnjivanju!

Za početak, dovoljno je osvijestiti činjenicu da ovakva ZLA lica postoje i u svijetu (zdrave) prehrane, ali na naše veliko zadovoljstvo, i načini kojima im se možemo uspješno oduprijeti svjesno, voljom, edukacijom i znatiželjom.

Već danas čvrsto odlučite krenuti za boljim mentalnim i fizičkim zdravljem koristeći uravnoteženu prehranu, a ne «super» prehrambene kombinacije:

pileća prsa-tuna-posni sir-bjelanjci-brokula-zelena salata-whey-zobene pahuljice-riža…

I, tako u krug…

Drage studentice i studenti, želja mi je da vas ne zavedu takvi prehrambeni savjeti, već da uz redovitu aktivnost i tjelovježbu, pružite mogućnost vašem nepcu i cijelom vašem tijelu, da uživaju u raznovrsnim, ali zdravim zalogajima o kojima će više biti riječi u mojim narednim kolumnama na portalu x-ica.com.

Web: nenadbratkovic.com

Facebook: Nenad Bratković Nutricionist

Komentari