Zagonetke za “treniranje” mozga

Piše
Vedran Mikulić

Aug 15, 2018

Ukoliko ste ljubitelj rješavanja zagonetki donosimo vam 3 interesantne mozgalice koje će vam “prodrmati” mozak.

Bez obzira što smo na odmoru i “pustili smo mozak na pašu” vrlo je važno svakog dana održavati mentalnu kondiciju. Zato vam donosimo 3 vrlo interesantne mozgalice.

1. Četiri zatvorenika

1

Četiri čovjeka stoje u koloni, jedan iza drugog, gledajući u istom pravcu.
Svaki od njih stoji na posebnoj stepenici, s tim što je čovjek br.4. odvojen od grupe zidom. Iz tog razloga zatvorenik br.1 .idi zatvorenike br.2. i br.3., a zatvorenik br.2. samo zatvorenika br.3. Zatvorenici 3. i 4. ne vide nikoga ispred sebe. Svaki od njih ima šešir, ali ne zna koje je boje. Znaju jedino da imaju ili crni ili bijeli (2 crna i 2 bijela). Kada saznaju koje je boje njihov šešir, trebaju to glasno izgovoriti. Međutim, ne smiju se osvrtati, govoriti ili skidati šešir.

Koji od njih će prvi otkriti koje je boje njegovo šešir i to glasno izgovoriti?

Rješenje

2

Zatvorenik br.2. prvi će izgovoriti koje je boje njegov šešir.
Zašto? Zatvorenici 3. i 4. ne vide nikoga. Kako zatvorenik 1 vidi dvije osobe ispred sebe, i crni i bijeli šešir, zna da je njegov šešir ili crni ili bijeli.
Zatvorenik 2. vidi crni šešir, ali zna da i on ima crni šešir, zatvorenik 1. bi shvatio da je njegov šešir bijeli. Kako on to nije izgovorio, zatvorenik br.2. je zaključio kako on nosi bijeli šešir.

Komplicirano? Evo nešto lakše.

2. Automobilska nesreća

3

Jedne noći automobil je udario pješaka i pobjegao. Policajac je video automobil i tvrdio da je prekoračio dozvoljenu brzinu. Šest ljudi je vidjelo nesreću, ali su dali kontradiktorne izjave:

 • Svjedok br.1. tvrdi kako je automobil bio plave boje i da ga je vozio muškarac.
 • Svjedok br.2. tvrdi kako je automobil vozio brzo i bez upaljenih farova.
 • Svjedok br.3. tvrdi kako vozač nije vozio brzo i da je vidio tablice.
 • Svjedok br.4. tvrdi kako je čovjek vozio Toyotu i da svijetla nisu bila upaljena.
 • Svjedok br.5. tvrrdi kako je automobil vozila žena i da nije imao tablice.
 • Svedok br.6. tvrdi kako je automobil bio sive boje, marke Ford.

Policija je pronašla i automobil i vozača, ali je samo jedan svjedok točno svjedočio. Svi drugi su bili u pravu za jednu tvrdnju, a za drugu nisu.

Odgovorite na sljedeća pitanja:

 • Koje marke je bio automobil?
 • Je li automobil imao tablice?
 • Jesu li svijetla na automobilu bila upaljena ili ne?
 • Kako je vozač vozio: brzo ili polako?
 • Tko je vozio automobil: žena ili muškarac?

Rješenje

accident-641456_1920

U pitanju je Ford koji je vozila žena. Vozila je prebrzo i farovi su bili isključeni. Kako?

Jedan od svjedoka tvrdio je kako je vozač vozio prebrzo, a to je svjedočio i policajac. Također je rekao kako su farovi bili isključeni, a policajac je i to potvrdio. Izjave svjedoka o brzini i farovima bile su točne, ali nisu bile točne one o marki automobila. Samo je potrebno eliminirati one koje su bile netočne.

Princ na bijelom konju

prince-914871_1920

Princ je očajnički tragao za ljubavlju svog života. Na kraju ljeta naišao je na vještičju kolibu. Kako je bio iscrpljen, zamolio je vješticu da prenoći kod nje. Dozvolila mu je i dala mu hrane i pića. Kad je sljedećeg dana krenuo dalje, vještica mu je dala poklon i rekla: “Jednoga dana divlja rijeka zapriječit će ti put i na njoj neće biti mosta. Jedino što ćeš moći uraditi je da je preplivaš. Na svu sreću, ova magična tunika će ti pomoći”. Princ se zahvalio vještici i nastavio dalje. Nakon 100 dana i noći naišao je na rijeku iz vještičine priče. Nasuprot onome što je rekla, uspio ju je prijeći bez pomoći magične tunike. Kako?

Rješenje

mood-1335737_1920

Princ je vješticu sreo u mjesecu rujnu. Na rijeku je naišao 100 dana nakon tog susreta. Tada je bila zima i rijeka je bila zaleđena. Zbog toga ju je lako prepješačio i stigao na drugu stranu.

Eto, nadamo se da vas nismo puno namučili i da je bilo korisno i zabavno.

Komentari