“Zagreb International Medical Summit”

Piše
Vedran Mikulić

Nov 29, 2020

ZIMS već 20 godina okuplja studente medicine iz cijeloga svijeta koji kroz nekoliko dana edukativnih predavanja i radionica stječu nova znanja o određenoj temi.

Ovogodišnja tema, “The future of medicine – Artificial intelligence?”, okreće se najnovijim dostignućima u primjeni umjetne inteligencija u medicini, ali i o samom razvoju umjetne inteligencije na razini Europske Unije i Hrvatske.

Ove godine se kongres zbog epidemiološke situacije održava u online obliku, od 1. do 5. prosinca 2020. godine, putem prijenosa uživo na službenoj Facebook stranici kongresa, ovdje.

Riječ je o interdisciplinarnom događaju na koji zbog navedene teme, pozivamo ne samo studente Medicinskog fakulteta, nego i studente Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Elektrotehnike i računarstva, Kemijskog inženjerstva i tehnologije te Ekonomije. Naravno, pozvani su i studenti drugih usmjerenja da se priključe ovom znanstveno-edukativnom događaju.

Događaj je otvoren ne samo za studente, već za sve osobe koje su zainteresirane za ovo sve razvijenije područje. Cilj ovog kongresa je omogućiti studentima pristup novim i relevantnim informacijama tijekom ovih izazovnih vremena.

Među devet predavača, najznačajniji je zasigurno Andrea Renda, član EU Stručne skupine za umjetnu inteligenciju, član savjetodavne skupine za Ekonomske i društvene učinke istraživanja (ESIR) Europske komisije, te član STOA Međunarodnog savjetodavnog odbora Europskog parlamenta.

Andrea Renda

Među predavačima se ističe i hrvatski poduzetnik Mislav Malenica, osnivač i direktor hrvatskog AI startupa Mindsmiths te predsjednik udruge CroAI (Croatian AI Association), organizacije koja okuplja AI tvrtke iz Hrvatske.

Mislav Malenica

Naravno, predavači su i liječnici koji u svojoj praksi već koriste određene oblike umjetne inteligencije te rade prema njihovom unapređenju.

Kongres je organiziran od strane članova studentske udruge EMSA (European Medical Students’ Association) Zagreb. EMSA Zagreb je jedna od 115 EMSA članica u 29 europskih zemalja. To je neprofitna, nevladina organizacija koja predstavlja studente medicine iz cijele Europe. Osnovan je 1990. u Bruxellesu i priznata je od strane Europskog parlamenta, Europske komisije i Ujedinjenih naroda.

Komentari