Zaprešić boysi – Turneja po sedmom kontinentu

Piše
Ines Gerl

Jan 08, 2019

Oni su puno puno više od navijačkog benda. Oni su petorica prekrasnih muškaraca koji ujedinjuju naše ljude po cijelom svijetu, izazivaju euforiju gdje god se pojave, pjesme izvode sa takvim guštom, kao da ih prvi put izvode.

U svoje pjesme ne miješaju politiku koje nam je ionako svima dosta, zato ih vole i mladi i stari.
Oni su bend naroda. Sve što rade – rade za nas. Za obitelj, za domovinu, za bolje sutra.

Upravo zato su i bili pozvani na turneju po Australiji i Novom Zelandu sa koje su se vratili u studenom.
O dečkima se više-manje sve zna ali manje je poznata činjenica da su veliki putoholičari i kao takvi su me zaintrigirali za razgovor o svojoj omiljenoj temi – putovanjima.

O formalnim informacijama turneje čitajte na njihovoj facebook stranici (https://www.facebook.com/ZapresicBoys/), a mi ćemo se pozabaviti zanimljivim činjenicama Novog Zelanda, a kasnije i Australije.

Što spakirati za put na drugi kraj svijeta?

ZB: Prednost tih beskonačnih letova je što je uračunata normalna prtljaga od 20-ak kila, a ne samo kabinska od 8 kila pa ne moraš puno razmišljati, uzimaš sve što želiš i napraviš mjesta za suvenire. Cijelu sezonu nas odijeva dućan Izvan kontrole pa nismo imali brige oko odjeće. A i mi muškarci smo jednostavniji kod pakiranja od žena. Ako nešto i zaboravimo ponijeti – kupit ćemo.

Što raditi u avionu na 24 sata dugom letu?

ZB: Jednom kad preživiš takav beskonačan let, ne postoji ništa što je daleko. Jer dalje nema… (smijeh)
Malo se šećeš po avionu pa gledaš nove filmove pa popiješ koju pivu dok ne shvatiš da je 5 piva u zraku kao 10 na zemlji. Odspavaš malo, budiš se, jedeš, gledaš film, pričaš sa ostatkom benda, razmišljaš o životu i najbitnije – veseliš se destinaciji.

49092847_1212074835608066_1167703192901779456_n

Kakav ste doček imali na Novom Zelandu?

ZB: Fenomenalan kao i u Australiji. Naša iseljena zajednica je vrlo jaka. Ljudi su divni i nedostaje im Hrvatska. Mi kao Zaprešić boysi smo svojim pjesmama odgojili cijelu jednu novu generaciju i ne postoji ništa veće od toga.
I tamo smo snimali kadrove za novu pjesmu „Moja“ koja govori baš o tome aktualnom problemu iseljavanja.

Koliko ste dana proveli na Zelandu i što ste uspjeli saznati o samoj zemlji?

ZB: Za ostatak turneje nam je ostalo šest dana, puno premalo za tako prekrasnu zemlju, ali uz ovakve domaćine uspjeli smo vidjeti ono što većina ne bi uspjela u dva tjedna. Usput smo pohvatati i nekoliko činjenica o samoj
zemlji koja po svemu izgleda kao idealna zemlja za život. Samo 5% populacije otoka čine ljudi, a sve ostalo su životinje. Novi Zeland je najmanje korumpirana zemlja na svijetu, a ime brda u NZ (Taumatawhakatangi-hangakoauauotamatea¬turipukakapikimaunga-horonukupokaiwhen¬uakitanatahu) je najduže ime mjesta na svijetu. U zemlji nema zmija, svako treće kućanstvo posjeduje brod. Auckland je prema statistici najpogodniji grad za život, a i sama zemlja izglasana je 2007. te 2008. najboljom zemljom na svijetu.
Vrlo smo zahvalni što smo ju imali priliku posjetiti i zasigurno joj se vraćamo uskoro.

49490964_518290668580310_6464552321719205888_n

Posjetili ste i Maore te se družili sa njima. Kakvi su dojmovi?

ZB: Maori obožavaju Hrvate. Hrvati su se upisali preko 150 godina u povijest Novog Zelanda i cijene ih kao ljude i kao radnike. Do te mjere da na tablama gdje žele turistima dobrodošlicu – piše i natpis na Hrvatskom.
Oni nas nazivaju Tarara, zbog brzog pričanja i čestog korištenja slova R, te 15.ožujka svake godine slave zajedništvo Maora i Hrvata.

Jedan od vas je imao i posebno iskustvo sa njima. O čemu se radi?

ZB: Ivana su, među svim turistima, izabrali za poglavicu te je morao proći inicijaciju ulaska u sveti hram. Iz prvog reda je gledao kako izvode svoj ratnički ples HAKA koji izaziva divljenje i poštovanje ali i ulijeva strah u kosti protivniku. To je bio baš trenutak za sjećanje.
Isto tako i kad smo ih slušali kako pjevaju Neopisivo i Nije u šoldima sve, a jezik ne pričaju. Oni su malen i snažan narod kao i mi i zato smo i bliski sa njima.

50253067_734701843569341_7243789947629469696_n

Najimpresivniji izlet na kojem ste bili?

ZB: Teško je izdvojiti samo jedan pa ćemo spomenuti najatraktivnije.
Hobbiton svakako. Jasno nam je bilo odmah zašto je u svim top 10 vodičima o zemlji. Izgleda toliko nadrealno da se moraš svako malo uštipnut i uvjerit da ne sanjaš. Za one koji ne znaju (ako uopće postoje takvi) – Hobbiton je lokacija na kojoj su se snimali filmovi Gospodar prstenova i The Hobbit te je od nekadašnje obične farme postao najposjećenija atrakcija na svijetu. Iako je i danas u funkciji farme koju vodi otac sa svojim sinovima, dopuštaju posjetiteljima da zavire u jednu od kućica te popiju piće u Green dragon pubu.
Šetali smo i po 90 miles beach i nakratko se bacili u more ali hladnoća mora je bila jača od nas. Inače 90 miles beach ima zapravo 60 milja a ne 90. I za kraj – Cape Reinga, sa čijeg vidikovca se može vidjet točno kako se spajaju dva mora.

Koje zemlje ste posjetili, a koje namjeravate posjetiti?

ZB: Kontinent smo obišli, zatim Ameriku i Kanadu a velika želja je Južna Amerika pa nju planiramo dogodine. Savjet svim studentima; putujte dok možete, neka vam ne bude žao novaca, iskustva i znanja koja steknete na putovanjima su neprocjenjiva i izgradit će vas kao ljude bolje od ijedne škole. I znajte – život je divan kad puno putuješ i nakon svega se vratiš u svoju predivnu Hrvatsku koju svaki put malo više cijeniš.

Hvala Marku, Ivanu i Saši na razgovoru.
Zaprešić boysi su ovih dana objavili spot za pjesmu „Moja“ čije su kadrove snimali na svojoj turneji po Australiji i Novom Zelandu te su nominirani za nagradu Cesarica sa pjesmom „Igraj moja Hrvatska“.
Podržite njihov rad na facebook stranici, glasujte za pjesmu godine na Cesarici i poslušajte „Moju“, a mi se čitamo uskoro sa nastavkom njihovog intervjua o Australiji – zemlji u kojoj je klokan štetočina, a ne atrakcija.

Komentari