Zašto je kineska hrana omiljena studentima?

Piše
Petra Haleš

Sep 18, 2019

Pored već tradicionalne pice i hrane iz studentske menze, vjerovali ili ne, kineska hrana je sve popularnija među studentima. Evo i zašto. 

Bez obzira što je najjeftinija hrana ona u studentskim menzama studenti sve češće jedu i u restoranima. Naravno, nisu to ekskluzivni i za studentski džep prihvatljivi restorani nego sve popularniji kineski restorani.

Velika količina zdravih namirnica, a prvenstveno povrća, sve više privlači studente da posjete kineski restoran i kinesku hranu povremeno zamijeni sa svakodnevnom brzom ili hranom iz studentske menze.

Evo koji su razlozi zašto je kineska hrana omiljena hrana studenata:

Povoljne cijene

Studentski budžet je vrlo ograničen, a troškova je na svakom koraku. Jedan od najvećih troškova svakog studenta pored smještaja je prehrana. Većina studenata objeduje u studentskim menzama po vrlo povoljnim cijenama. Međutim, ukoliko povremeno poželite nešto drugačiju hranu idealan izbor je kineski restoran. Pored zdravog i obilnog obroka ovdje za relativno malo novca možete pojesti nešto neobično i zdravo, a pritom i uštedjeti po koju kunu. Cijene kineske hrane vrlo su prihvatljive za svačiji džep. Naravno, ne svaki dan, ali dva do tri puta mjesečno ovo si može priuštiti većina studenata.

Raznolikost ukusa

U gastronomskom pogledu kineska kuhinja je ispunjena živopisnim detaljima, začinima i ukusnim sastojcima koji predstavljaju pravu kulturološku poslasticu za svakog ljubitelja dobre hrane. Kineska kuhinja je najraznovrsnija na svijetu, s preko 20 000 jela i receptura, pa je tako izbor kineske hrane odličan ukoliko želite probati nešto novo, a studentima je, nakon istovjetne svakodnevne ponude menze, to i više nego dobrodošla opcija.

Nutritivna vrijednost i grickalice kao “prava” hrana

Iako su u većini kineskih jela sastojci svinjetina i piletina, u manjim količinama i sitnim komadima, nutritivna vrijednost kineske kuhinje ogleda se i u sastojcima koji u drugim situacijama spadaju u grickalice.

Piletina sa kikirikijem jedno je od omiljenih jela svih ljubitelja ove kalorične namirnice. Na taj način, studenti mogu jesti kikiriki kao dio pravog obroka, a ne samo kao grickalicu. Zbog odlične kombinacije piletine, soja sosa i kikirikija, ovo je kaloričan i ukusan obrok, kao i prava “hrana za mozak”.

Brza priprema hrane

Kineska jela su poznata po tome što se vrlo brzo pripremaju, bez velikog termičkog iscrpljivanja. Hrana se priprema u voku, tavi koji podsjeća na poluloptu i koji se koristi kao jedno od glavnih kulinarskih oruđa u jugoistočnoj Aziji.

Brza priprema hrane odgovara studentskim zahtjevima zbog gustih rasporeda ili manje pauze između dva predavanja pa je zato pogodno objedovati u kineskim restoranima. Ipak, brza priprema hrane ne utječe na kvalitetu, a bogatstvo sastojaka čini da kineska hrana odudara od tipične hrane s kioska ili pekara.

Zdravija je od brze hrane

Svakodnevni kroničan nedostatak vremena prisiljava studente pojesti nešto “s nogu” i uglavnom je izbor na kiosku brze hrane ili pekari. Ne treba posebno objašnjavati koliko je ovakav način prehrane štetan za zdravlje i jedan od najvećih uzroka pretilosti, posebno kod mladih. Povremeno brzu hranu zamijenite s kineskom i vidjet ćete kako ćete se osjećati bolje i zdravije.

FlixBus – novi kodovi

Komentari