Zašto je šljiva superfood današnjice

Piše
Petra Haleš

Aug 23, 2019

Šljiva je odavno zauzela status superfooda odnosno voća u kvalitetnoj prehrani.

Jedno od najpoznatijih voća koja se na području Hrvatske često konzumira su plave šljive. Poznate su po tome da je meso ploda slatkasto i za nepce vrlo ugodno, a dolaze u ljubičastim, crvenim, žutim i plavim bojama. Šljive pripadaju rodu Prunus, a u našem podneblju najpoznatija je plava sorta šljive.

Konzumiranje šljiva donosi samo pozitivne karakteristike za naše tijelo

Šljiva ima jako antioksidativno djelovanje, a ove voćke važni su „prijatelji“ u borbi proziv raznih alergija, bakterija i virusa, doprinose jačanju i boljem radu imunološkog sustava, imaju protuupalna svojstva, poboljšavaju rad probavnog sustava i jetre.

Budući da su bogate vlaknima važne su za ljudska crijeva, a novija istraživanja pokazuju da imaju ulogu kod prevencije raka pluća te da redovnim konzumiranjem šljive smanjuje rizik od obolijevanja od raka pluća, bitne su za očuvanje ljudskih kostiju, zbog velikog postotka vitamina C bitne su za apsorpciju željeza u organizmu, a pomažu i pri održavanju kvalitete kose i kože.

Za šljive je specifično da unutar mesnog ploda ima glatku košticu u sredini koja se ne jede, cvjetaju u travnju, a plodovi sazrijevaju od srpnja do rujna. Odlične su za smanjenje tjelesne mase budući da spadaju u niskokalorično voće, a važno je naglasiti da su odlične i za probavu.

U narednom tekstu saznajte više informacija o šljivama, načinu uzgoja, nutritivnim vrijednostima te pozitivnim karakteristikama prilikom konzumiranje ove vrste voća.

Više na: wish.hr

Komentari