Zašto vidimo čega nema?

Piše
x-ica tim

Feb 25, 2019

Paranormalno je predmet rasprava od kada je svijeta, a stopostotni odgovor na pitanje postoji li možda nikada nećemo pronaći. Međutim, jedan autor nudi objašnjenja na koja nikako ne možemo ostati ravnodušni!

Richard Wiseman, psiholog i profesor na Sveučilištu u Engleskoj, autor je knjige koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ako vas je oduvijek zanimalo paranormalno, bilo da ste vjernik ili skeptik, Wiseman bi vam svojom, u najmanju ruku, duhovitom i zanimljivom knjigom Paranormalne pojave mogao dati odgovore na ta pitanja. Inspirirani upravo tom knjigom donosimo vam odgovor na pitanje Zašto vidimo čega nema?

Može li čovjek vidjeti budućnost? Može li čovjek vidjeti prošlost? Je li čovjek vidovit? Kako bismo to saznali, Wiseman je odlučio provjeriti iz prve ruke – kod vidovnjaka. Nazvao ga je gospodin D, a zahvaljujući gospodinu D znamo, odmah ćemo vam otkriti, da čovjek ne može vidjeti budućnost, niti prošlost, a nije ni vidovit. Za neke ovo nije iznenađujuće, a za one koji su iznenađeni slijedi objašnjenje. Naime, gospodin D je vrlo uspješan vidovnjak koji se ne koristi nadnaravnim moćima kako bi rekao nešto o svojim klijentima, već, ne bi vjerovali, psihološkim tehnikama. Proces kojim se gospodin D koristi kako bi u svome poslu bio uspješan nije nimalo jednostavan i sastoji se od nekoliko psiholoških trikova:

  • Laskanje! Razgovor započinje onime što osoba želi čuti i lijepe riječi će, za početak, odraditi dobar dio posla.
  • Oprečne izjave! Ako se osobi navedu dvije oprečne osobine, ona će se usmjeriti na onu koja njoj ima smisla i pritom zanemariti suprotnu osobinu do te mjere da se za nekoliko sekundi neće sjećati da je uopće spomenuta.
  • Nepreciznost! Bacanje nepreciznih komentara uvijek je uspješno jer daje prostora za “ispravak” ako nešto krene krivim putem. Tako se, na primjer, vidovnjaci često koriste rečenicom kako se muče s mislima i slikama u glavi te im treba vaša pomoć kako bi ih točno shvatili. Stoga, ako vidovnjak kaže da vidi tugu zbog psa, a vi psa nikada u životu niste imali, prethodnom rečenicom on će postići to da se sjetite psa sestrične od susjede iz trećeg koljena za kojeg ste čuli tragičnu priču kako ga je auto pregazio i to je to, eto tuge zbog psa –  bingo!
  • Pecanje i ubadanje! Ono što je važno jest pokriti velik broj tema jer na taj način vidovnjak puno priča, a malo toga kaže. Na temelju reakcija klijenta skače s teme na temu kako bi pokrio THE SCAM: T-travel (putovanja), H-health (zdravlje), E-expectations about the future (očekivanja u pogledu budućnosti), S-sex (seks), C-career (karijera), A-ambitions (ambicije) i M-money (novac).
  • Predviđanje najvjerojatnijeg! S obzirom na informacije koje je do sada o klijentu saznao, vidovnjak odabire informacije i teme koje imaju najveću vjerojatnost da ih klijent interpretira kao točne. To su izjave poput: Tko je žena u crnom? Hm, jesam li to ja, ili možda moja majka?
  • Spasonosna rješenja! Ako negdje zezne, vidovnjak uvijek ima spas u zadnji čas. To su izjave poput: Pustiti ću vas da malo o tome razmislite! Jer zaista, na poslijetku ćete se sjetiti na koju ženu u crnom gospodin D misli.
  • Neverbalna komunikacija! Posljednje, i možda najvažnije, jest proučavanje neverbalne komunikacije. Bili vjernik ili skeptik, ukoliko ne znamo trikove kojima se služe, svatko od nas će dobar vidovnjak uvjeriti da posjeduje paranormalne sposobnosti. Kako bi im to uspjelo, najviše im informacija pruža naša neverbalna komunikacija na koju teško možemo utjecati i zato će se vidovnjak uvijek imati prilike upecati na naše reakcije koje nas odaju.

S obzirom na to da je gospodin D sam otkrio tajnu svoga vidovnjaštva, možemo zaključiti kako mu je nevidovitost neupitna, ali trud i poznavanje čovjeka su neosporivi!

Vidovnjaštvo je samo jedan od paranormalnih fenomena kojima se autor knjige bavi, stoga ako ste znatiželjni pročitajte knjigu, ili na portalu pričekajte nastavak priče o odgovoru na pitanje Zašto vidimo čega nema 🙂

Komentari