Zato i volimo nogomet

Piše
Daria Bićanić

Aug 01, 2015

Nogometno igralište, najdraže mjesto većine sudionika 11. Europskog sveučilišnog nogometnog prvenstva krije milijun priča. A za nogometaša Sveučilišta J. J. Strossmayera, Krešimira Kličeka, nogometna priča iz Osijeka puno je više od same igre.

Neki s medaljama, a neki s neočekivano slabijim rezultatima, europski sveučilišni nogometaši polako su se vratili u svoje zemlje. Naslov najboljih sveučilišnih nogometaša u Europi do sljedećeg prvenstva nosit će njemački studenti u muškoj konkurenciji te portugalske studentice u ženskoj konkurenciji.

Studenti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, domaćini ovog prvenstva, svoj su nastup na prvenstvu završili na solidnom sedmom mjestu.

Krešimir Kliček jedan je od igrača koji je branio boje osječkog sveučilišta u sportu koji s godinama igranja postaje puno više od trčanja za loptom.

Upravo nam je Krešimir približio kvalitetu prvenstva kao i favorite među ekipama.

Sveukupni dojam cijelog prvenstva je odličan. Bilo je četrnaest ekipa, ali mogu reći da nijedna nije došla na ovo prvenstvo bezveze. Nije bilo lako nikoga dobiti što mogu pokazati i rezultati, odnosno kiksevi „favorita“ odmah na početku prvenstva. Prvenstvo je bilo izuzetno jako. Bilo je tu odličnih ekipa kao što je Kuban (ruski predstavnik), Almerija (španjolski predstavnik), Pamukkale (turski predstavnik), Bochum (njemački predstavnik) te standardno dobri Portugalci.

Mogu reći da je jedno malo ugodno iznenađenje napravila njemačka ekipa osvojivši prvenstvo. Ekipa koja je podbacila, Španjolska, završila je na za njih, razočaravajućem devetom mjestu. Ali, to je nogomet i zato ga volimo.

Još jednom je sport dokazao da je sve moguće, i da favoriti uvijek ne pobjeđuju. A Nijemci su na ovom prvenstvu potvrdili čuvenu izjavu bivšeg engleskog nogometaša, Garyja Linekera: Nogomet je igra u kojoj uvijek na kraju pobjeđuje Njemačka.

Hrvatska je imala svog predstavnika i u ženskoj i muškoj konkurenciji. Naši studenti su završili na sedmom mjestu, dok su studentice svoj nastup završile kao posljednje, sedme. Kad se sve zbroji i oduzme, Krešimir je zadovoljan uspjehom svoje klape.

Što se našeg plasmana tiče, osvojili smo solidno sedmo mjesto. Mi igrači nismo baš zadovoljni rezultatom, ali uz pehove koji su nam se događali tijekom prvenstva, mislim da konačan rezultat ipak nije loš.

Imamo stvarno kvalitetnu ekipu, znali smo koliko možemo, prava smo klapa i zato nam je malo žao što nismo ušli bar u polufinale.

Osim kvalitetnog nogometa na terenu, sveučilišni studenti dobro i kvalitetno su se zabavljali i van nogometnog travnjaka. Organizatori su samo za njih priredili nekoliko zanimljivih događanja, od kojih naš sugovornik posebno pamti partije i degustaciju tradicionalnih slavonskih specijaliteta.

Koliko je prvenstvo bilo kvalitetno na nogometnim terenima, toliko je još bila kvalitetnija zabava van terena. Svaki dan su bili organizirani partiji, razna događanja tipa degustacije tradicionalnih slavonskih jela i još mnogo toga.

Nismo se sad posebno ni s jednom ekipom družili. Uglavnom je to bilo upoznavanje jednog ili dva igrača iz ekipe jer nas je zanimalo kako je kod njih na sveučilištu, gdje igraju i te neke općenite stvari. Mogu samo reći da su Španjolci bili najopušteniji kad je zabava u pitanju. Stvarno su svi bili prijateljski nastrojeni i atmosfera je bila odlična tijekom cijelog prvenstva.

A ono po čemu će Krešimir posebno pamtiti 11. Europsko nogometno sveučilišno prvenstvo:

Hmm, vrućem vremenu na prvom mjestu (haha), igranju protiv kvalitetnih igrača, te vrhunskom druženju i zabavljanju van terena.

Photo galerija (2 slika)

Osijek je na tjedan dana bio centar nogometa za 14 muških i 7 ženskih sveučilišnih ekipa. Svaka ekipa, kao i svaki igrač, imaju svoju priču koju su ponijeli sa sobom iz Osijeka. Krešimirova priča je samo jedna, ali dovoljna svim ljubiteljima nogometa. Suigrači, protivnici, golovi i promašaji, kao i uvijek nezaboravni trenuci van terena najveće su vrijednosti bavljenja ovim sportom.

Foto: 11th European Universities Football Championship Osijek 2015

>>> Gdje ste bile vi do sad

>>> Rukometna priča Sveučilišta u Zagrebu

>>> Djelić atmosfere s UniSport Finalsa

>>> Europski sveučilišni nogomet u Osijeku

>>> Zlatni Nijemci i Portugalke

Komentari