Završio zvjezdani Star Film Fest

Piše
Ana Leko

Sep 04, 2016

U posljednja tri dana Sisak je bio centar filmskog zvjezdanoga neba jer se Star Film Festival još jednom pokazao kao veliki, kvalitetan, zanimljivi i zabavan filmski festival.

Prvi dan festivala

Star Film Fest otvoren je u petak, 1. rujna, i to vrlo svečano. Ljubitelji filma i njihovi gosti prve su večeri uživali su u nagrađivanom filmu Zvizdan redatelja i scenarista Dalibora Matanića, premijerno prikazanom na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu te filmovima Pozdrav Vesne Mačković i Govorna Pošta Lea Vitasovića nagrađenog ove godine u Puli.

Svečanost otvorenja začinila je romantična vožnja Kupom na brodu Juran i Sofija koji je sa zaljubljenicima u film otplovio u suton večeri filmova. Goste na otvorenju pozdravili su dogradonačelnik grada Siska Marko Krička i predsjednik žirija Daniel Rafaelić.

Posjetitelji Starog grada imali su prilike pogledati foto izložbu Dorijana Šipuša pod nazivom SK365/24.

14192167_1384665831547633_1777642566303294214_n

Film Lea Vitasovića Govorna pošta publika je pogledala sa zanimanjem osobito zbog socijalne tematike filma koji progovarajući o problemu djece koja odrastaju u domovima bez odgovarajuće roditeljske skrbi ukazuje i na više nego simboličku misiju Star Film Festivala koji upravo u radu sa mladima čini veliku razliku u društvu.

Rad autorice Vesne Mačković i Vesne Opačić Pozdrav performans je pretvoren u film koji je radnjom smješten u napuštene prostore i hale sisačke Željezare koji se izriče pozdrav sisačkoj industriji fantastično je nadopunio karakter Industrijskog filma koji obilježava ovaj festival. Zvizdan Dalibora Matanića nije trebalo posebno predstavljati, a sisačka je publika uživala u filmu koji je osvojio nagradu žirija na prestžnom festivalu u Cannesu.

Drugi dan festivala

Drugi dan Star Film Festa u Sisku započeo je radno i rano, a završio uz izvrsnu glazbu glazbenih gostiju u Kazalištu 21.

Program festivala započeo je video radionicama za mlade koje koje je vodio Teo Vuksan, a dječiji program SFF-a nastavljen je matinejom, projekcijom filma Koko i duhovi u Kazalištu 21 i zanimljivom radionicom Snimanje iz zraka dok je večernji dio programa započeo predavanjem Duška Popovića u Gradskoj knjižnici.

14237642_1388795711134645_8178413097320995159_n

Filmofili i žiri u filmovima su uživali u ugodnom ambijentu Kazališta 21 gdje su pogledali 19 filmova. Pozornost publike osobito su privukli filmovi slovačke autorice Martine Nagyove Možno zajtra gdje autorica kroz likove Andreja i Alice progovara o životnim promjenama i dokumentarni film Qatar srpskog autora Ognjena Perkovića koji istražuje aktualnu temu odlaska zbog egzistencije. Projekcije filmova potrajale su do 21. sat kada su pažnju publike na nekoliko sati preuzeli koncerti odličnih Begállta, izvođača irske glazbe i Rolin Humesa, korčulansko sisačkog benda svjetske reputacije gdje su u dvorištu Kazališta 21 pod zvjezdanim nebom gosti uživali u fantastičnoj glazbi.

Treći dan festivala

Treći i završni dan festivala bio je bogat brojnim događanjima i uzbuđenjima. Jutarnji dio za najmlađe uz projekciju filma Zagonetni dječak i predstavljanjima filmskih festivala. Tako su gosti u Gradskoj knjižnici poslušali informacije o Student cuts Film Festivalu, Four River Film Festivalu i Filmskoj reviji mladeži te Ljetnoj školi Filma Gunja koji su pokazali građanima grada Siska kako filmski festivali izgledaju u njihovoj organizaciji i pozvali ih da im se pridruže u njihovim gradovima.

14224803_1386091524738397_1686486479243157834_n

Posljepodne su Kazalište 21 ispunili ljubitelji filma koji su u drugoj večeri projekcija pogledali preostale filmove te svojim glasom filmu dali glas za Nagradu publike.

Stručni žiri Star Film Festa dao je ocjene filmovima te su nakon završne projekcije proglasili pobjednike u zadanim kategorijama kao i pobjednika foto natječaja Stvarni Sisak.

14224855_1388795841134632_1810263345425978769_n

Pobjednici u pojedinim kategorijama su:

  • Dokumentarni film: Rezidba, Katerina Duda
  • Eksperimentalni film: Be back, Andriy Lyryllov
  • Igrani film: Divna budućnost ljubavi moja, Marko Žunić
  • Industrijski film: Sektor, Goran Škofić
  • „One take“: Ugasi svjetlo, Janja Bijelić
  • Animirani film: Les Courgettes De La Resistance, Mellisa Idri
  • Nagrada publike: Sisters, Lea Vidaković
  • Pobjednik foto natječaja „Stvarni Sisak“: Bijele ruže, Ivica Bohrc

Tijekom svečanog zatvaranja Star film festivala pobjednici su primili nagrade. Zatvaranje programa proteklo je uz glazbeno uzbuđenje Lukya & Enigmatika koji je održan u romantičnom okruženju gradske šetnice uz Kupu.

Treći sisački Star film festival uz izniman napor organizatora, vrijedni rad volontera i srdačno prijateljstvo mnogih gostiju i domaćina pretvoren je u društveno zbivanje koje fantastično ispunjava ljetne noći u Sisku. Festival koji je kruna cjelogodišnjeg rada članova Kino kluba Sisak pod zvjezdanim nebom najavljuje četvrto izdanje.

Više fotografija možete portažiti na Facebook stranici SFF-a.

Komentari