Zločin i kazna – Umjetnost na rubu zakona

Piše
Dijana Šimunić

Nov 01, 2016

Projekt se bavi različitim načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog – bilo da je riječ o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu.

4. izdanje međunarodnog umjetničkog projekta Ekstravagantna tijela, ovaj put pod nazivom Zločin i kazna – Umjetnost na rubu zakona održat će se od 18. do 25. studenog u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu.

O projektu

Projekt Ekstravagantna tijela bavi se načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog – bilo da je riječ o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu. Fizički invaliditet, mentalno zdravlje i društvene implikacije treće životne dobi teme su koje su obilježile ovaj umjetnički projekt.

Projekt se od 2007. održava svake tri godine u organizaciji udruge Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba.

Društvene i ideološke konstrukcije

Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna bavi se društvenim, zakonodavnim, znanstvenim i ideološkim konstrukcijama kriminala te društveno-kulturnim normama koje odvajaju kriminalno od nekriminalnog ponašanja. Ideološke pretpostavke iza regulacije kriminalnog ponašanja, svakodnevna zlouporaba zajedničkih dobara, odnos društva prema slobodnoj informaciji, tjelesnosti i seksualnosti samo su dio tema koje se problematiziraju ovim projektom.

Međunarodna izložba održat će se u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, dok će se program performansa organiziran u suradnji s partnerskom organizacijom KIOSK iz Beograda održati 20. i 21. studenog u Domu omladine Beograda.

Sve detalje možete pronaći i na Facebooku.

Komentari