ZmaJurjevo 2018.

Piše
Lorena Sikavica

Apr 12, 2018

ZmaJurjevo je zabavno obiteljsko događanje kojeg organiziraju udruge Red Čuvara grada Zagreba, Red Srebrnog Zmaja i Hrvatski viteški red templara O.S.M.T.H. i MPR+, a održat će se 21. i 22. u Parku Ribnjak.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Gradskog ureda za kulturu, Gradskog ureda za gospodarstvo, HEP-a, Školske knjige, HBO Adria i Zmajske pivovare, a partneri događanja su Centar za kulturu Maksimir, Centar mladih Ribnjak i Centar za kulturu Travno.

Ovaj najveći zagrebački srednjovjekovni sajam će kroz niz kulturnih, zabavnih i edukativnih aktivnosti oživjeti svijet srednjeg vijeka.

Cilj ZmaJurjeva je na zabavan i poučan način obilježiti početak proljeća i Jurjev dan, uz jedinstveni doživljaj srednjovjekovnog sela i načina života ondašnjih ljudi.

Događaj je inspiriran legendom o borbi Svetog Jurja i opakog zmaja, koju će članovi Reda vjerno oživjeti u predstavi „Legenda o svetom Jurju i Zmaju“ uz scenografiju i kostime koju su vlastoručno izradili prema izvornim primjercima iz tradicionalnih materijala.

ZmaJurjevo je prvi puta održano 2016. godine u parku Ribnjak, a prošlogodišnje ZmaJurjevo posjetilo je u dva dana gotovo 70 tisuća oduševljenih građana te ugostilo brojne vitezove i zmajeve.

ZmaJurjevo 2018.

Druženje i sudjelovanje u viteškim nadmetanjima i sportovima uz proširenu ponudu edukativno zabavnog sadržaja. Posjetitelji se mogu okrijepiti u srednjovjekovnoj taverni uz tradicionalne specijalitete i pivo prema izvornoj recepturi.

Kroz cjelodnevni program odrasli i djeca mogu sudjelovati u mnoštvu nesvakidašnjih zabavnih aktivnosti, poput bacanja koplja, traženja zmajevih jaja i povlačenju užeta. Uz viteške sportske aktivnosti, posjetiteljima na raspolaganju stoje i edukativnozabavne radionice. Djeca mogu sudjelovati u radionicama kaligrafije i heraldike, slušati bajke i izrađivati srednjovjekovne zmajeve.

Glavni događaj ZmaJurjeva je večernja predstava „Legenda o svetom Jurju i Zmaju”, povijesno-glazbeni spektakl oživljene povijesti u izvedbi Reda čuvara grada Zagreba.

Komentari