Značenje oznaka na keksu Petit Beurre

Piše
Petra Haleš

Jun 07, 2019

Poznati keks Petit Beurre obilježio je mnoga detinjstva, a i danas djeci i starijima pričinjava zadovoljstvo. Oznake na ovom keksu imaju skriveno značenje.

“Petit Beurre”, što u prijevodu s francuskog jezika znači “mali maslac”, nastao je po ugledu na engleske biskvite toga vremena.

1886. godine u Nantesu stvoren je širom svijeta čuveni keks, koji se i dalje proizvodi prema istom receptu u tvornici koja nosi inicijale njegova tvorca, Louisa Lefèvre-Utilea.

Louis Lefèvre-Utile je zapravo pionir industrijske ere. Perfekcionist sa smislom za marketing, ovaj je čovjek shvatio važnost pakiranja i građenja imidža brenda. S velikom pažnjom je birao sastojke vrhunske kvalitete za svoj proizvod: mlijeko, jaja, brašno… Reklami je pridavao veliki značaj i za te potrebe angažirao velike umjetnike svojega doba.

Svoj izgled keks duguje kalupu koji je Louis donio iz Engleske. Na prvi pogled se ne bi primijetilo ništa neobično u prilično jednostavnom “dizajnu” keksa, ali postoji nekoliko činjenica o brojevima koje su vrlo zanimljive.

Kada pogledate keks, uočit ćete kutove, zupce i rupice, ali prije nego što keks pojedete, vjerovatno bi rijetko kome palo na pamet da sve to broji i dobivenim iznosima dodijeli neko “dublje” značenje. A značenje je, zapravo, usko povezano s vremenom.

Četiri kuta, koliko ih ima Petit Beurre, simboliziraju četiri godišnja doba. Keks ima 52 zupca, koji predstavljaju 52 tjedna u godini, dok broj rupica na svakom keksu iznosi 24, koliko iznosi i broj sati u jednome danu.

Izvor: net.hr

Komentari