Znanost i razvitak prometa

Piše
Petra Haleš

svibnja 11, 2021

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu će i ove godine, devetnaesti puta zaredom, organizirati međunarodnu konferenciju pod nazivom The Science and Development of Transport – Znanost i razvitak prometa – ZIRP 2021.

Konferencija će se održati u Šibeniku od 30. rujna do 1. listopada 2021.

ZIRP je jedna od vodećih konferencija u području transporta i logistike u regiji koja ima međunarodni karakter te svake godine okuplja brojne sudionike iz dvadesetak zemalja Europe i svijeta. Glavno tematsko područje ovogodišnjega ZIRP-a je koncept pametnih gradova.

S obzirom na globalnu epidemiološku situaciju, ZIRP će se i ove godine održati u tzv. hibridnom modelu, kombinacijom aktivnosti koje će se odvijati u Šibeniku i online, kako bi na konferenciji mogli sudjelovati eminentni predavači, panelisti i sudionici iz cijeloga svijeta, bez obzira na trenutne epidemiološke okolnosti.

Logo-ZIRP2021-1024x316

ZIRP u svojem znanstvenom dijelu nudi mogućnost objave znanstvenih radova u recentnim međunarodnim priznatim publikacijama. Osim objave radova u uobičajenom zborniku radova konferencije, radovi za koje Programski odbor odluči da značajno pridonose znanosti, bit će proslijeđeni za objavu u časopisu Springer – EcoProduction series (indeksiran u WoS) ili PROMET – Traffic & Transportation (indeksiran u SCIE, WoS).

U okviru bogatog programa, tijekom konferencije održat će se niz predavanja i radionica iz područja urbane mobilnosti, logistike, sigurnosti prometa, zakonodavstva, obrade velikih skupova podataka, predviđanje potražnje, razvoja konkurentnosti na tržištu prometnih i logističkih usluga te inteligentnih transportnih sustava.

Dosad su svoje prisustvo potvrdili sljedeći pozvani predavači:

  • Alena Novák Sedláčková, PhD., University of Žilina, Faculty of Operation and Economics of Transport and Communications, Air Transport Department, Žilina, Slovakia

Naslov prezentacije: „Implementation of SMART Technologies to the Process of Aircraft Maintenance in Civil Aviation

  • Ivana Dusparic, PhD, Ussher Assistant Professor, School of Computer Science and Statistics

Trinity College Dublin

Naslov prezentacije: „Towards Future Sustainable Mobility Using Artificial Intelligence

  • Jörn Schönberger, PhD – Technical University of Dresden

Naslov prezentacije: „Vehicle Routing in the Era of Electric Trucks: From Batteries to Overhead Wire Power Supply

  • Tamara Djukic, PhD, Aimsun, a Siemens business, Barcelona

Naslov prezentacije: „Modelling Emerging Transport Solutions for Urban Mobility

Iz programa posebno izdvajamo panel diskusiju pod nazivom „Smart Mobility for Future Cities“. Cilj ove panel diskusije je istaknuti važnost uvođenja koncepta pametnog grada u upravljanju današnjim velikim gradskim sredinama kako bi se u jednu cjelinu povezalo upravljanje svim važnim elementima kao što su transport, opskrba vodom i energijom, praćenje zagađenja, komunikacijska povezanost te žurne i sigurnosne službe radi povećanja kvalitete života građana. Takav pristup omogućuje uvođenje mobilnosti kao servisa, dijeljenje vožnji, usmjeravanje vozila prema kriterijima smanjivanja zagušenja prometa i onečišćenja okoliša te uključivanje umreženih autonomnih vozila u postojeće prometne tokove stvarajući podlogu za pametnu mobilnost u budućim gradovima. U okviru panel diskusije sudjelovat će priznati znanstvenici i gospodarstvenici iz regije i svijeta.

Detaljnije informacije o konferenciji dostupne su ovdje.

Foto: Pixabay

Komentari