Znaš li što je e-volontiranje?

Piše
Ana Leko

Jan 20, 2016

Ako voliš tipkati i surfati, a želiš doprinijeti zajednici jedan od načina je i e-volontiranje! Saznaj što je to!

U zadnje je vrijeme volontiranje iznimno popularno zbog stjecanja novih iskustava i vještina, a jedina razlika između volontiranja i e-volontiranja je to da e-volonter svoj posao obavlja u digitalnom svijetukorištenjem računala i interneta. Drugi naziv je virtualno volontiranje i cybervolontiranje. Iako se e-volontira u virtualnom svijetu, rezultati tog posla značajni su u realnosti.

e-volontiranje može biti besplatno online savjetovanje, prevođenje, istraživanje putem interneta, uređivanje i pisanje tekstova, moderiranje online grupa za diskusije, medijske objave, e-kampanje, uređivanje, održavanje i izrada web stranica, web dizajn, grafički dizajn, montaža videa i glazbe i mnoge druge slične aktivnosti koje se mogu obavljati u digitalnom svijetu.

Iako se može naći mnogo negativnih strana virtualnog/digitalnog svijeta, e-volontiranje nije među njima. Dapače, internet je odličan alat za sve one koji žele mijenjati svijet na bolje s obzirom na to da virtualne aktivnosti ne poznaju vremenske i prostorne barijere.

Kao dokaz tome, ali i u svrhu popularizacije e-volontiranja prošle je godine bilo organizirano natjecanje Discover e-volunteering odnosno Otkrij e-volontiranje. To je jedino natjecanje u Europi koje je usmjereno na vrednovanja i promicanje najzanimljivijih projekata u kojima volonteri pomažu drugima putem interneta.

Još jedan pozitivan primjer e-volontiranja održan je u Centru tehničke kulture Rijeka. Njihov projekt Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli prije dvije je godine dobio nagradu za najbolji europski e-volonterski projekt. Riječ je bila o projektu koji je jednom mjesečno okupio više od stotinu Riječana u istraživanju riječke povijesti, tradicije i baštine. Volonteri su sve aktivnosti, osim posjeta lokacijama i okupljanja, obavljali online. Slali su jedni drugima obavijesti putem e-maila i Facebooka i na taj način dogovarali posjete institucijama, slali su dopise medijima te uređivali web i Facebook stranicu.

Ako i ti želiš postati dio e-volonterske ekipe možeš se javiti u Volonterski centar svoga grada.

Izvori: Europski portal za mladeCentar tehničke kulture Rijeka, Volontiram Hrvatska, Volonterski centar Zagreb.

Komentari