Znate li koliko godišnje zarađuje YouTube?

Piše
Vedran Mikulić

Feb 06, 2020

Google je prvi put otkrio koliko YouTube zarađuje godišnje, što mislite?

Osnivači Googlea, Larry Page i Sergej Brin, više direktori Alfabet kompanije, u okviru koje posluje i Google, a na njihovom mjestu je sad dosadašnji Google direktor – Sandar Pikaj.

S Pikajevim dolaskom promijenile su se i neke stvari u samoj Google i Alfabet kompaniji, pa je tijekom prezentacije poslovanja u prošlom kvartalu otkriveno i nešto što dosad nismo imali priliku čuti.

Jedna od stvari, koja je dosad bila tajna, a koja je upravo otkrivena, jest – koliko YouTube zarađuje! Na ovako nešto čekalo se gotovo 15 godina, otkako je Google kupio YouTube za oko 1,7 milijardi dolara 2006. godine.

YouTube učestvuje u ukupnim Google prihodima s oko 10 posto. U novcu, to znači da YouTube zarađuje preko 15 milijardi dolara godišnje!

U usporedbi s konkurentima, recimo platformom Twitch, koja je po svemu najbliži konkurent, YouTube zarađuje šest puta više novca. U usporedbi s Facebookom, zarada YouTube platforme je petina zarade ove najveće društvene mreže.

YouTube bez reklama (Premium) i YouTube music servis trenutno koristi preko 20 milijuna korisnika, dok YouTube TV streaming plaća oko dva milijuna korisnika širom svijeta.

Komentari