Znate li pravilno sjediti?

Piše
Petra Haleš

Feb 03, 2020

Zdravstveni problemi velikog broja studenata nastaju i zbog predugog i nepravilnog sjedenja. Jeste li se ikada zapitali sjedite li ispravno?

Tijekom studiranja studenti većinu vremena provedu sjedeći. Svakodnevna predavanja i učenja jednostavno vas vežu za stolicu, htjeli vi to ili ne. Sigurno ste primijetili kako vas sve češće bole leđa, a u većini slučajeva uzrok je upravo dugo i nepravilno sjedenje.

Ako koristite modernu, skupu stolicu, stolicu koja vas tjera na pravilno držanje tijela, nemojte misliti da  da nećete osjetiti bol u leđima. Međutim,  postoje određena pravila koja sprječavaju bol u kralježnici i mišićima uslijed dugog sjedenja.

  • Prvo i osnovno pravilo je izbjegavanje dužih intervala u sjedećem položaju. Čak i u slučaju da koristite udobnu stolicu, predugo sjedenje je siguran put prema bolesti. Stručnjaci savjetuju ustajanje svakih sat vremena i pauze do pet minuta.
  • Ne koristite obične kuhinjske stolice niti fotelje i kauče. Položaj tijela u njima vrlo je opasan za vašu kralježnicu i zdravlje općenito.
  • Da bi držanje u bilo kojoj stolici bilo pravilno, nužno je da što veća površina tijela bude u kontaktu sa stolicom.
  • Naslon stolice mora biti priljubljen uz kičmu, a stopala vam moraju biti čvrsto oslonjena na pod.
  • Ako bez problema stavljate ruke ispod butina to je znak da je stolica postavljena prenisko.
  • Kada ne možete rukama dosegnuti ispod butina, stolica se mora spustiti.
  • Ruke se odmaraju na posebnim naslonima koji se koriste prilikom ustajanja.

Ljudski mišići se vrlo brzo umaraju, pa su česta ustajanja jedini način kako se prirodno opustiti i odmoriti. Želite li sačuvati vaše zdravlje kretanje je najbolji recept.

Komentari