Češnjak – romantic killer ili dar bogova?

Piše
Kristina Jelić

Oct 04, 2016

Češnjak ili bijeli luk – je li romantic killer ili dar bogova? Na ova i još neka pitanja o češnjaku, pokušat ćemo odgovoriti, ali vas i uvjeriti u čudotvornost ovog nezamjenjivog dara prirode.

Performanse češnjaka su da ima vrlo intenzivan miris i ne preporuča se njegova konzumacija prije nekog važnog ispita, sastanka, ljubljena i onog drugog. Ali (jedno bitno ALI) su njegova izrazito ljekovita svojstva koja će vam dobro doći u ova prevrtljiva jesenska vremena puna virusa.

Gola istina o češnjaku

Glavni sastojak češnjaka je allicin koji sadržava čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Češnjak djeluje na mnoge bolesti poput virusnih i bakterijskih infekcija, kardiovaskularnih bolesti, bolesti dišnih puteva, probavnih tegoba, parazita i kroničnog umora.

Stoga sljedeći puta kada se sa češnjakom sretnete u kuhinji ili van nje, strpajte koji u usta.

Djeluje protuupalno

Češnjak pozitivno djeluje na koštani, mišićni i dišni sustav, a poboljšava i upale uzrokovane alergijama. Djeluje protuupalno i odličan je za stvaranje imuniteta.

Djeluje antibakterijski i antivirusno

Jedan od sastojka češnjaka ajoen pokazao se učinkovitim u liječenju gljivice candida albicans. Zbog svojih antibakterijskih svojstava, češnjak je odlično sredstvo protiv kašlja i infekcija respiratornog sustava. Češnjak ima svojstva analgetika i anestetika, pa može pomoći kod zubobolje. Zbog svojih antimikrobnih svojstava, češnjak je odlično sredstvo protiv bradavica i drugih kožnih problema.

garlic-272968_1920

Ako ste pod stresom češnjak je odličan suputnik. U borbi protiv stresa i zaustavit će pojačanu proizvodnju želučane kiseline koja se događa kada ste pod stresom. Konzumirate li ga redovito, smanjit će rizik od pojave mnogih vrsta raka.

Savjet plus:

Kad vam netko slijedeći put kihne u facu, vi se samo nasmiješite jer znate da ste zaštićeni najvećim darom iz prirode, češnjakom. A ako se kojim slučajem nađete u nekoj neugodnoj ljubavnoj situaciji, uvijek pri sebi imajte koji režanj češnjaka koji osim vampira tjera i ljudske vampire :).

Izvor: Alternativa za vas

Komentari